Зеленият чай помага при лечение на синдром на Даун

Съставка, открита в зеления чай, би могла да подобри когнитивните способности на хора със синдрома на Даун, показва ново проучване

Зеленият чай излиза от рамките на вековната японска традиция и става символ на пълноценен живот

Зеленият чай съдържа в особено големи количества веществото епигалокатехингалат. Това установяват учените в ннай- новото си изследване, цитирано от британския The Independent. Употребата на чая в комбинация със стимулиране на когнитивната функция, подобрява зрителната памет и води до по-адаптивно поведение.

Наричат го "чая на чайовете"
Наричат го „чая на чайовете“

Според д-р Рафаел де ла Торе, който провежда едногодишния клиничен тест, данните

предполагат, че хора, които получават лечение със съставка на зеления чай,

в комбинация с когнитивна стимулация, показват по-добри резултати на своя когнитивен капацитет“.

Екипът на д-р Де ла Торе е извършил и невровизуални тестове върху 84 пациенти на възраст между 16 и 34 години, за да установят дали подобрението се дължи на физически или невропсихологични промени на мозъка.

Съдържа 60 пъти повече антиоксиданти от спанака и 17 пъти повече от боровинките – все признати суперхрани
Съдържа 60 пъти повече антиоксиданти от спанака и 17 пъти повече от боровинките – все признати суперхрани

Беше изненадващо да се види това, че промените не са само когнитивни…, но също така се предполага, че функционалната свързаност на невроните в мозъка също се променя“, посочи още докторът. Синдромът на Даун се предизвиква от наличието на допълнителна хромозома и в повечето случаи състоянието не е наследствено.

Хората с тази диагноза страдат от трудности в ученето, а средната продължителност на живота при тях е между 50 и 60 години.