Ердоган

Ердоган обвини съюзниците си в НАТО, че въоръжават терористите в Ирак и Сирия

Турският президент Реджеп Ердоган призова НАТО да не прави разлика между отделните терористични организации в Сирия и Ирак и да не им предоставя оръжия. Това заяви държавният глава по време на реч преди началото на пленарната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в Истанбул.

„У членове на признати от нас терористични групировки, действащи в Сирия и Ирак, е намерено оръжие, произведено от наши приятели. Ние имаме серийните номера на това въоръжение“, заяви Ердоган.

По неговите думи съюзниците на Анкара са заявили, че „това оръжие е предоставено на организации отдавна или на такива, които не са признати за терористични групировки“. Става въпрос за кюрдските формирования Партия на демократичния съюз и Отрядите за народна защита.

По отношение на действията на военновъздушните сили на Анкара в Сирия и Ирак държавният глава посочи, че страната няма интереси към териториите на тези държави и не подкопава техния суверенитет.

Президентът също така припомни и инициативата на Анкара за създаване на зона за сигурност в Сирия

Той призова страните от НАТО да помогнат за създаването на такава територия, свободна от терористи, която по думите му ще е от значение както за Сирия, така и за Ирак.

По отношение на бежанците, които идват в Турция от тези две страни, Ердоган посочи, че държавата ще „държи вратите си отворени за всички, които бягат от бомби“ за разлика от Европа, която трудно взима решение за прием на бежанци.

- реклама -