Президентът на Южна Корея замесена в корупционен скандал

Южнокорейската прокуратура подозира, че президентът Пак Гън Хе е замесена в корупционния скандал за изнудване и злоупотреба с власт, който разтърси страната през последните седмици.

Вече бяха повдигнати официални обвинения на приятелката на президента

Такива ще бъдат предоставени и на бившия старши съветник на държавния глава.

На самата нея не могат да бъдат повдигнати обвинения, тъй като тя се ползва с имунитет. Прокуратурата обаче смята, че тя може да е изиграла „съществена роля” в корупционния скандал.

Популярността на Пак се срина до 5 на сто, а политиката й не се одобрява от 90% от населението

Политическият скандал около президента се разгоря след като Пак официално се извини за т. нар. изтичане към приятелката й Цой Сун Сил на десетки текстове на президентски изказвания, преди те да са били публично прочетени.

Освен това Цой вероятно е оказвала натиск и е изнудвала крупни южнокорейски корпорации да правят дарения на два нейни фонда, като се е възползвала от политическото си влияние.

Скандалът предизвика бурни реакции из цялата страна и на няколко пъти стотици хиляди южно корейци се включваха в митинги с искане на оставката на Пак.

Цой и бившият старши съветник бяха арестувани този месец по подозрения в измама, принуда и злоупотреба с власт. Друг президентски помощник беше арестуван за огласяване на поверителни държавни документи.

По конституция действащият президент на Корея не може да бъде обвиняван в извършване на престъпления

Това правило не касае случаите на бунт или измяна. Президентът обаче може да бъде разследван от прокуратурата и евентуално да бъде съден след изтичане на мандата му.

Над 50 корейски фирми, между които Самсунг и Хюндай, са били принудени да дарят общо 77,4 милиарда вона (65,5 милиона долара) на два фонда, контролирани от Цой.

Цой притискала водещи производители, между които автомобилния гигант Хюндай и стоманодобивния Поско, да дават доходоносни договори на фирми, свързани с нея.

Един от президентските помощници дал на Цой достъп до 180 поверителни документа от сферата на външната политика, както и за номинирането на лица висши постове, включително в кабинета, посочват от прокуратурата.

Цой има голямо влияние в сферата на спорта и в подготовката на зимните олимпийски игри през 2018 г.

Ким Чон, който до миналия месец беше зам.-министър на спорта, също е обвинен в подпомагане на фондовете на Цой да получават изгодни договори.

Цой е дъщеря на духовник, който е бил ментор на Пак до смъртта си през 1994 година.

- реклама -