Русия поиска обяснение от Швейцария за прихванатия правителствен самолет

 

Русия поиска обяснение от Швейцария заради прихванатия от изтребители правителствен самолет вчера. Машината е превозвала правителствена делегация и журналисти за за Перу, където се провежда срещата на представители от страните в „Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество“ (АПЕК), съобщава агенция Reuters.

Опасно близо

Според съобщенията три швейцарски изтребителя F/A 18 са се приближили до руския самолет и го ескортирали до границата на въздушното пространство на Швейцария. Журналистите твърдят, че те били толкова близо, че дори успели да видят пилотите им през прозорците.

„Изразихме изненада и поискахме обяснение от Швейцария относно инцидента с руския правителствен самолет в небето над Конфедерация Швейцария“, съобщи днес посолството на Москва в Швейцария.

На срещата на страните от АПЕК, която се провежда този уикенд в столицата на Перу – Лима, трябва да присъства и руският държавен глава Владимир Путин.

„Още веднъж ще подчертая, че особено притеснение у пътниците на руския самолет е предизвикало прекалено близкото разстояние, на което са се приближили тези изтребители. Ние не оставихме незабелязани съобщенията в медиите по тази тема. Нашето посолство в Швейцария поиска разяснения от швейцарската страна. Чакаме обяснения и по съответен начин ще реагираме на тях, когато те бъдат получени, заяви говорителят на Министерство на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, предава ТАСС.

- реклама -