57 бона за многостаен на морето от ЧСИ (+ Съвети при запор)

Срещу малко над 57 000 лв. Човек може да се сдобие с многостаен апартамент на морето. Това става ясно от проверка на Flashnews.bg в сайта за продажби на Камарата на частните съдебни изпълнители у нас.

Цена

Цената е първоначалната сума, от която тръгва търга за апартамент в затворен комплекс в Слънчев бряг. Ако някой иска да купи жилището, той трябва да внесе по сметка на ЧСИ-то 10% от първоначлно обявената стойност на имота. Или с други думи – 5700 лв. Тази сума ще бъде възстановена, ако кандидатът не успее да спечели търга.

Срещу няколко стотака отгоре пък мераклиите за морски имот, могат да играя на търг за жилище в Свети Влас. Имотът е двойно по-голям от конкурента си в Слънчака и също се намира в затворен комплекс.

Почти тройно по-голяма, но пак доста по-ниска от пазарната стойност, е цената пък на многостаен апартамент на длъжник в София. Жилището също се продава от ЧСИ и се намира в кв. Банишора. Кандидатите за него ще трябва да се бръкнат с поне 140 000, колкото е първоначалната цена на имота.

Лукс

Над половин милион лева обаче достига първоначалната цена на многостаен апартамент на емблематичната столична улица „Оборище“. Жилището, което също е на тезгяха заради дългове, е с площ от над 146 кв. м. И се намира на панорамния шести етаж.

Най-скъпият многостаен апартамент в столицата пък удря първоначална цена от над 610 000 лв. Имотът се намира в престижния квартал „Лозенец“ и обхваща цели три етажа от кооперацията. В него има две спални, две дневни, три стаи, кабинет и няколко тераси.

В същото време проверка на Flashnews.бг показа, че почти няма магазини и други търговски обекти, които да се продават от ЧСИ в столицата. На тезгяха от съдия изпълнители в София са сложени почти изцяло само апартаменти и гаражи.

Пари

Всяка година около 150 млн. лева се възстановяват на граждани във вид на издръжки, заплати и обезщетения. Четири месеца частните съдебни изпълнители нямаха право да събират дългове от частни лица. В момента всички видове дългове могат да бъдат събирани. В началото на пандемията през 2020 кабинетът наложи мораториум върху събирането на дългове. От тази година обаче ЧСИ-тата и държавните изпълнители отново имат право да налагат запори и да продават имущество на длъжници.

Доскорошният председател на Камарата на ЧСИ Георги Дичев обясни за БНТ през май тази година как да реагираме, ако сме длъжник и се окажем със запорирани сметки. Добре е да знаем, че средства в размер на минималната работна заплата не могат да бъдат запорирани.

Съвети

„Първо хората, които имат проблеми, трябва да ги заявят пред съдебния изпълнител. Ние се опитваме да имаме индивидуален подход към всеки един в тази тежка ситуация. Разбира се, законът ни ограничава. Ние много често не можем да вземем сами решения. Трябва да поискаме съгласието на другата страна – тъй като това не са наши пари. Но правим всичко възможно да убедим кредитора или да се разсрочи, или да се отложи някакво изпълнително действие. Така че лице, изпаднало в такава ситуация, да може да се стабилизира и здравословно, и физически. Ако едно лице получава по банкова сметка заплата, пенсия, социални плащания и те са запорирани от банката – по най-бързия начин като представи някакъв документ от НОИ. Дали ще е от работодател, дали ще е от самата банка. Движението на сметката да се вижда, за да може съдебният изпълнител да направи констатацията, че тези средства са защитени от закона. Минималните работни заплати, средства до размер на минимална работна заплата са изцяло несеквестируеми. Те трябва да остават в хората. Те да ни сезират, за да можем ние да наредим на банката да освободят на хората парите“, съветва още Георги Дичев.

Четете утре сутрин във Flashnews.bg какво няма право да ни запорират при дълг

- реклама -