Дунав мост 2 опашки колона автомобили

Корумпираните граничари прибирали по 20 лева „такса спокойствие“

7 гранични полицаи на ГКПП „Дунав мост” са задържани за 72 часа с обвинения за организирана престъпна група. Това заяви на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Задържаните гранични полицаи на „Дунав мост – 2“ искали по 20 лева от преминаващите шофьори, за не им правят щателни проверки. Те събирали „такса спокойствие“ както от български, така и от чуждестранни водачи.

Понякога променяли тарифата

Водачи на тежкотоварни автомобили признават, че често им се налага да дават подкупи, но не на българския граничен пункт, а на румънския, където плащали по 5 евро.

Събрани са достатъчен брой доказателства, разпитани са и около 10 свидетели, 2-ма, от които пред съдия от Специализирания Наказателен съд. В рамките на разследването са използвани СРС-та, прокуратурата разполага и с доказателства от видео наблюдение и аудио записи.

След документирането чрез СРС-та прокурорите са разпоредили последващи разпознавания от снимки от лицата, от които са искани подкупите да разпознаят кой служител е искал подкуп.

По време на мащабната акция, която продължи и през нощта, са извършени претърсвания на работните помещения, проверена е наличната документация, както и компютрите. 

- реклама -