консултации, Румен Радев, партии, коалиции, мандат, правителство

След оставката! Консултациите започват, първи са ГЕРБ

Днес в 9:30 часа в президентството започват консултациите с парламентарните групи след гласуваната оставка на правителството с министър-председател Бойко Борисов.

Държавният глава ще разговаря поотделно с представителите на различните партии в опит правителствената криза да не прерасне в парламентарна. Първи с държавния глава на „Дондуков“ 2 ще се срещнат представители на парламентарната група на ГЕРБ.

Следващата стъпка е връчване на проучвателни мандати

Консултациите се провеждат съгласно конституционните правомощия на държавния глава по чл. 99, ал. 1.

След приключване на кръга от консултации с парламентарно представените партии в 43-то Народно събрание, президентът ще пристъпи към следващата конституционна процедура, а именно връчване на проучвателни мандати. Първият мандат се връчва на най-голямата по численост парламентарна група, вторият – на втората по численост, а третият по избор на държавния глава. От партията вече заявиха, че ще върнат мандата.

След това президентът трябва да го връчи на втората по численост група в парламента – тази на БСП. След това рулетката може да се завърти трети и последен път. Плевнелиев може да връчи мандат на парламентарна група по свой избор. Ако и тя не успее да състави кабинет, президентът трябва да назначи служебен, но не може да разпуска парламента, тъй като до края на мандата на Плевнелиев остават по-малко от 3 месеца.

Държавният глава вече отправи питане до Конституционния съд дали може да насрочва избори, без да е разпуснал Народното събрание.

- реклама -