Обама пристигна в Германия за среща с Меркел

Президентът на САЩ Барак Обама пристигна в Берлин, за да се срещне с германския канцлер Ангела Меркел. Това е последната спирка от обиколката му на Европа. Целта е да отправи послание към партньорите на Вашингтон на континента.

Обама е пристигнал в германската столица от Атина

Той описва Меркел като „може би най-близкия ми международен партньор през тези последните осем години“. Двамата държавни лидери вече заявиха, че работодателите, потребителите и фермерите от САЩ и Германия ще получат „без съмнение“ предимства от договора за свободна търговия, обсъждан между ЕС и САЩ, предаде Reuters, цитирана от „Фокус“.

„Споразумение, което свързва нашите икономики и което се гради върху правилата, съответстващи на нашите споделени ценности ще ни помогне да растем в следващите десетилетия и да оставаме конкурентоспособни на глобално равнище“, пише в общо заявление на Обама и Меркел.

Заедно САЩ и Германия ще бъдат по-силни

Двамата заявиха, че САЩ и Германия ще бъдат по-силни, ако работят заедно и са подчертали, че сътрудничеството е сега по-важно от когато и да било, защото глобалната икономика се развива по-бързо от когато и да е, докато световните предизвикателства се развиват със същата скорост.

Няма връщане към света преди глобализацията. Ние дължим на нашите компании и граждани да разширим нашето сътрудничество“, пишат Обама и Меркел.

По време на престоя си в Берлин той ще се срещне и с политици от Великобритания, Франция, Испания и Италия, докато Европа все още не знае каква ще бъде бъдещата политика на САЩ при Доналд Тръмп.

 

- реклама -