генерици

56 лекарства изчезнаха от аптеките

56 медикамента вече ги няма на пазара у нас заради спрян внос. Това показа справка на „Телеграф“ в Изпълнителната агенция по лекарствата за миналата година.

В голяма част от случаите причината, посочена от притежателя на разрешението за употреба, са „маркетингови проблеми“. Сред изчезналите илачи има хомеопатичен продукт, три вида инсулин, упойки, медикаменти за съдови и сърдечни заболявания, болести на дихателните пътища, урологични проблеми и др. Вносителите пък са от различни страни, включително Франция, Германия, Ирландия, Литва.

Доставки

„Всъщност всяка година се прекратява доставката на десетки лекарства, като това често не се обявява и публично. При различните медикаменти причините са различни, но най-често са производствени проблеми. Например при някои е заради липсата на суровини – няма опаковки и др.“, обясни пред „Телеграф“ председателят на Асоциацията на собствениците на аптеките Николай Костов. Той коментира и друга важна тема – тази за цената на инсулина. Преди броени дни голямата компания „Илай Лили“ (Eli Lilly and Co.) съобщи, че ще продава 70% по-евтино лекарството за лечение на диабет. След това американският президент Джо Байдън заяви, че и други фармацевтични компании трябва да намалят цената и американците не бива да доплащат повече от 35 долара. Това е част от мерките за борба с инфлацията, залегнали в техния закон.

Цени

Това доведе до спекулации, че поевтиняването на инсулина ще се отрази и у нас. Въпреки че „Илай Лили“ внасят инсулин в България, според Костов той няма да поевтинее. „Това няма нищо общо с България и не касае нашите пациенти, а е за вътрешна употреба в САЩ. С намалението там цената на инсулина ще се доближи до нашата. Причината е, че лекарствата зад Океана са изключително скъпи и неслучайно американците пътуват до Мексико, където могат да си купят в пъти по-евтини. В момента „Илай Лили“ доставя у нас хумалог (Humalog), който струва около 235 лева, но той се поема изцяло от здравната каса и е безплатен за пациентите с диабет. По-евтиният вариант е хумулин (Humulin), който е около 38-40 лева. „Вече не може да се намери люмджев, който е сравнително скъп и излиза 285 лева“, обясни още Костов.

Забранихме износа на илачи за холестерол и хепатит

В момента други 65 медикамента са включени в Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕПСА). Илачите, които са в списъка, имат временна забрана за износ. Сред тях са лекарства за холестерол, диабет, високо кръвно налягане, исхемична болест на сърцето, хепатит и хемофилия. Забрана за износ имат също медикаменти, предписвани на трансплантирани пациенти, или такива, претърпели инфаркт, капки за очи, антибиотици, лекарства за псориазис, паркинсон, онкологични заболявания и др.

- реклама -