Свидетелите по делото за сградата на Алабин за 10 години забравиха какво се е случило

С разпити на свидетели продължи делото за срутената сграда на ул. “Алабин”. При инцидента преди 10 години загинаха две млади жени.

В рамките на днешното съдебно заседание бяха изслушани Иван Иванов, Георги Грозданов, Радослав Георгиев, Александър Иванов, Пламен Величков и Спасинка Пройчева.

На много от свидетелите показанията сега и преди 10 години се разминаха заради дългия период от време

Иван Иванов е инженер геодезист, който разказа, че в къщата е трябвало да бъде направен оглед, за да се направи архитектурно заснемане. Това така и не е станало, защото буквално часове, след като е излязъл от сградата Иванов, тя е рухнала.

Свидетелят разказа, че не е видял напукани стени, но е видял събрана в строителна количка паднала мазилка. Той е направил оглед на таванското помещение и на мазето, като по думите на свидетеля е било свалено дюшемето на един от етажите в къщата.

Георги Грозданов, който е автокранист, разказа, че два дни е работил по сградата, след падането й и не е виждал да се режат метални или дървени траверси, които са били носещи.

Пожарникарят Радослав Георгиев разказа, че освен пожарникари в началото не е имало други, които да почистват улицата. Той разказа, че е имало траверси, които при срутването на сградата са били начупени или нагънати.

През времето, когато бяха изслушани свидетелите се правеше сравнение от прокурорите на свидетелските им показания от преди 10 години и там, където имаше разминавания се правеха уточнения.

Друг пожарникар Пламен Величков разказа, че е бил от първите отишли на място след падането на сградата. Той обясни, че са чистили тухлите от падналата сграда, за да освободят улицата за движение. Той също заяви, че е видял нагънати и счупени дървени и метални греди, които са били на тротоара.

5162436Свидетелство на хора, които са живели в сградата

Спасинка Стойчева разказа, че е живяла в сградата и буквално месеци преди да падне сградата е бил отрязан достъпът й до жилището, което е обитавала. Тя разказваше с големи различия от показанията си от преди 10 години, че в сградата са били премахнати всички дървени елементи – прозорци и черчевета, врати и касите на вратите, дюшеметата от помещенията, както и странични дървени греди, които според нея са носещи. И двата пъти, когато е влизала с полиция в сградата, за да си прибере вещите от етажа, който е обитавала, е виждала работници, които работят.

Стойчева разказа пред съда също, че многократно е подавала сигнали до различни институции за това, че сградата се руши и трябва да й се направи ремонт. Жалби Стойчева е писала до общината, както и до Института за паметниците на културата.

В хода на разпитите и появилите се различия между твърденията на Стойчева от сега и от преди 10 години съдията прочете част от показанията й, при което жената се отрече от думите си от преди 10 години.

- реклама -