ГЕРБ внася в НС трите въпроса от референдума на Слави

ГЕРБ внася в парламента трите въпроса на националния референдум, иницииран от „Шоуто на Слави” и проведен на 6 ноември. Това съобщи на брифинг зам.-председателят на НС Димитър Главчев.

Освен от него, законопроектът ще бъде внесен от депутатите Данаил Кирилов и Десислава Атанасова.

Трите въпроса ще бъдат представени като три точки

„Подкрепя народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура“, „Подкрепя въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите” и „Подкрепя годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори”, е формулировката им.

Законопроектът съдържа и точка, която гласи, че до 15 декември 2016 г. Правната комисия трябва да внесе доклад за второ гласуване на приетите на първо гласуване законопроекти, касаещи решенията по трите въпроса.

Има идея за пълното отпадане на субсидията

„Имаме готовност да внесем законопроект за отпадане на субсидията на политическите партии“, обяви Данаил Кирилов от ГЕРБ.

„Ние не можем да гадаем каква ще е окончателната воля на Народното събрание. Следваме волята на избирателя„, каза още Кирилов.

Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ ще застане зад референдума на Слави Трифонов. За него са гласували над 3 милиона българи.

„ГЕРБ е последователна в политическите си послания и тогава, когато народът е давал ясни знаци, от ГЕРБ ги разчитали. Неведнъж сме променяли правилата така, както са искали гражданите и гражданското общество в България и чужбина“, заяви депутатът Десислава Атанасова и допълни: „Не се страхуваме от вота на българите. Готови сме да им дадем възможност да го изразяват”.

Парламентът ще гласува оставката на кабинета „Борисов 2” в сряда – 16 ноември, в 14 ч.

- реклама -