Париж атентати нападения година СТинг Батаклан

Година след атентатите в Париж Стинг върна музиката в Батаклан

Година от атентатите в Париж

Навършва се една година от серията атентати в Париж, извършени от терористичната групировка „Ислямска държава“. Джихадистите избиха 128 невинни хора, а ранените са 352-ма.

Това е най-кървавото еднократно нападение не просто в сърцето на Франция, а и в цялата страна. И в цялата следвоенна история на страната.

Стад дьо Франс

Всичко започва в предградието Сен Дени, на метри от „Стад дьо Франс“, където се играе приятелският мач между националните отбори на Франция и Германия. Три експлозии отекват в рамките на половин час – в 21:20 ч., в 21:30 ч. и в 21:53 ч. Президентът Франсоа Оланд, който се намира на стадиона в компанията на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, е евакуиран от силите за сигурност. Част от публиката на стадиона слиза на терена в панически опит да излезе навън. При тази атаката загиват четирима души и тримата камикадзета.

Le Petit Cambodge

Малко по-късно атентатори откриха стрелба пред ресторанта Le Petit Cambodge, където жертвите са 15. Първоначално хората са си мислели, че взривовете са от пиратки.

Малко преди 22 часа на кръстовище, недалеч от това място, неизвестен извършител слиза от автомобил и открива стрелба с автоматично оръжие по терасата на кафенето „La Belle Equipe“ в 11 район на Париж. Откосите му остават 19 трупа. След това той се качва в кората и изчезва.Париж атентати нападения година СТинг Батаклан

Батаклан

Най-кървава е атаката срещу концертната зала „Батаклан“ на кръстовището на булевардите „Ришар-Льоноар“ и „Волтер“. Най-малко трима нападатели нахлуват по средата на рок концерта на американската група Eagles of the Death Metal. От стрелбата им в затъмнената зала загиват 89 зрители, а самата касапница продължава близо 2 часа. Париж атентати нападения година СТинг Батаклан

Много от присъстващите са помислили първоначалната пукотевица като част от шоуто. След това обаче е настъпва неописуема паника. Медиите разпространиха и съобщения, че в залата се разиграва заложническа драма. Около 22:30 минути властите предприемат антитерористична операция, елитни и спецчасти заемат позиции около сградата. В хода на операцията десетки заложници са освободени.

Властите обявиха извънредно положение, границите на страната бяха затворени. Обявен бе и 3-дневен траур. Сред убитите при атентатите се оказа и български гражданин – това бе 37-годишният Себастиан Проази, който има двойно гражданство – българско и френско.Париж атентати нападения година СТинг Батаклан

Разследването

На 14 ноември отговорност за атентата пое терористичната групировка „Ислямската държава“. Организираната от нея касапница е извършена от 8 души, седем от които се самовзривяват.

След едногодишно разследване френските разследващи успяха са установят кой е бил координатор на терористичните нападения в Париж от 13 ноември и в Брюксел през март също миналата година. Това е 32-годишният белгийски джихадист от марокански произход Усама Атар. Той е действал от Сирия.

Той е единственият координатор от Сирия, който беше идентифициран по време на разследванията„, разкри източник от следствието. Френските разследващи отдавна подозират, че атаките в Париж са били координирани от един или няколко души от

Сирия, но никога досега не са посочвали конкретни имена.

Атар, чийто псевдоним се смята, че е Абу Ахмад, е братовчед на братята Ел Бакрауи, които се самовзривиха при атаките на летището и в метрото в Брюксел.

Други двама братовчеди, Мустафа и Джауад Бенатал, бяха арестувани на 18 юни по подозрение в планирането на атака в Белгия срещу тълпа.

Стинг отвори „Батаклан“ година след трагедията

Британската музикална легенда Стинг върна музиката отново в парижката концертна зала „Батаклан”.

Няма да ги забравим„, каза на френски Стинг, след което имаше минута мълчание в памет на загиналите.Париж атентати нападения година СТинг Батаклан

„Тази вечер имаме две задачи да почетем загубилите живота си в нападението преди година и да бъдат възхвалени животът и музиката, които този исторически театър представлява”, каза още Стинг преди изпълнението на първата си песен „Fragile“, в която се казва, че нищо и никога няма да бъде постигнато чрез насилие.

Париж атентати нападения година СТинг Батаклан

Концертът е част от серията събития, които ще почетат загиналите в парижкия атентат преди точно една година. Всички приходи пък ще бъдат дарени на две благотворителни организации, които работят с жертвите. Билетите за концерта на Стигн бяха разпродадени за по-малко от 30 минути.

- реклама -