прокуратура, нарушения досъдебни производства купуване на гласове избори

България избира президент! Цачева срещу Радев в надпревара за „Дондуков“2

Днес България ще избере нов държавен глава и върховен главнокомандващ. На финалната права останаха двама кандидати. Това са ген. Румен Радев, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, и Цецка Цачева, издигната от ГЕРБ.

снимка: Димитър Кьосемарлиев за KRIPIX ©
снимка: Димитър Кьосемарлиев за KRIPIX ©

На първия тур, който се проведе на 6 ноември, 973 511 действителни гласа получи кандидатът за президент, подкрепен от БСП – Румен Радев, срещу 840 525 действителни гласа, получени за кандидата за президент на ГЕРБ Цецка Цачева. Това показват окончателните данни, публикувани от Централната избирателна комисия. От общия брой избиратели по смисъла на чл. 42, ал. 1 от Конституцията на Република България, възлизащ на 6 834 278 избиратели по данни от ГД „ГРАО“ към МРРБ, участие в изборния ден на 6 ноември взеха 3 943 004 избиратели.

Президент №5

Това са шестите по ред президентски избори у нас след демократичните промени. Президентската институция е въведена в България през 1990 г. До ден-днешен първият държавен глава след промените у нас Петър Младенов е председател (президент) на България.

Покойният д-р Желю Желев е първият демократично избран президент на България. През 1996 година на поста е избран Петър Стоянов. Той губи на балотаж от Георги Първанов, който встъпва в длъжност в началото на януари 2002 г. е президент два мандата. На президентските избори през октомври 2011 г. вотът се печели от кандидатската двойка на ГЕРБ Росен Плевнелиев – Маргарита Попова.

Настоящата президентска кампания продължи един месец като тази година имаше рекорден брой претенденти за „Дондуков” 2 – общо 21 двойки кандидати. Кампанията премина без особени дебати, по-скоро в индивидуални срещи и разговори.

Цецка Цачева

Затова пък Изборният кодекс за пореден път беше ремонтиран 7 дни преди вота. Депутатите ревизираха броя на изборните секции в страни извън Европейския съюз до 35 и махнаха ограничението за такива на територията на съюза.

Румен Радев

С последните промени депутатите решиха още, че само в двата вида мажоритарни избори – за кметове и за президент и вицепрезидент в методиките за определяне на резултатите, ще се зачита тежестта на вота, отразен в квадратчето „не подкрепям никого” в бюлетината.

Гласуването – граждански дълг и задължение

Гласуването в изборите за президент и вицепрезидент на републиката е задължително и представлява изпълнение на граждански дълг.

Лицата, които не са упражнили избирателното си право без уважителни причини в два поредни избори от един и същ вид, в конкретния случай избори за президент и вицепрезидент на републиката, се изключват от избирателния списък за следващите избори за президент и вицепрезидент.

избори чужбина секции Германия Великобритания Германия Турция

Неупражняването на правото на глас в изборите за президент и вицепрезидент на републиката на 6 ноември не възпрепятства правото да гласувате при евентуален нов избор (балотаж). Гласуването на 6 ноември за президент и вицепрезидент на републиката или на евентуален нов избор (балотаж) означава гласуване в избори от един вид, а именно избори за президент и вицепрезидент на републиката.

Гласуването в изборния ден започва в 7:00 часа и завършва в 20:00 часа. Ако има все още желаещи гласоподаватели пред изборните помещения, гласуването се удължава, но не по-късно от 21:00 часа.

- реклама -