5500 семейства с ипотеки вече ползват данъчни отстъпки

Двойките на възраст до 35 години, които имат жилищен заем, могат да намалят разходите си.

Според НАП годишно около 5500 семейства ползват облекчението.

Реверансът на държавата се изразява в това, че лихвите, платени през годината по заема, се приспадат от доходите и така се намалява дължимият данък. По данни на приходната агенция за предната година благодарение на облекчението младите двойки са платили общо около 1.5 млн. лева по-малко данъци.

downloadБройката на ползващите се от отстъпката е сравнително малка, защото има редица ограничения. Например едно от изискванията е младите да са сключили граждански брак. Друго условие е заемът да е за първо жилище. Освен това кредитът може да е и за по-големи суми, но облекчението се дава само за лихвите, платени за до 100 000 лева от дълга.

Логиката е, че ако едно младо семейство си купува гарсониера, а друго има 200 000 лева ипотека за мезонет, без ограничението второто би получило много по-голяма данъчна преференция.

НАП припомня, че само единият в семейството може да намали данъка си и той трябва да декларира писмено, че партньорът му няма да се възползва.

Това се прави при подаването на годишната данъчна декларация, към която се прилага и удостоверение от банката кредитор за размера на направените през годината лихвени плащания по първите 100 000 лева от главницата на жилищния заем.

- реклама -