Уникално природно явление от Космоса ще ни радва в понеделник

Луната близо до Земята

Най-голямата Супер Луна, появявала се за 21 век, ще ни огрее на 14 ноември. Уникалното природно явление е регистрирано за последно преди 70 години, а следващото ще бъде на 25 ноември 2034 година.

От 1948 година досега Луната не е била толкова близо до Земята, съобщава Нова телевизия.

Земният спътник ще изглежда с 14% по-голям

Ще излъчва с 30% по-ярка светлина в сравнение с обичайното пълнолуние.

Но какво всъщност представлява Супер Луната?

Луната има елиптична орбита, една част от орбиталната траектория – наричана перигей – е с около 48 280 km по-близо до Земята, в сравнение с другата част от орбитата, наречена – апогей.

Пълнолуние наблюдаваме, когато Земята е между Слънцето и Луната, а Супер Луна – когато освен това подреждане, Луната се намира и в перигея на своята орбита.

Така, обърнатата към нас страна на Луната се осветява от Слънцето, като в същото време тя се намира максимално близо до Земята.

В действителност Супер Луната, или научно казано „перигейното пълнолуние“, не е нещо рядко и изключително – наблюдавахме такава миналия месец, на 16 октомври, а след тази на 14 ноември, следва друга – на 14 декември.

Но тъй като предстоящото пълнолуние ще съвпадне с лунния перигей, и то за почти 2 часа, ще наблюдаваме изключително ярка и голяма Луна, според учените от НАСА – най-голямата за последните 70 години.

- реклама -