Индия сблъсъци банкноти изтегляне деноминация подмяна банкомати банки

Хаос в Индия заради изтегляне на банкноти с голям номинал

Парите в банкоматите свършиха

Хаотични сцени се наблюдаваха днес в цяла Индия. Опашките пред банките станаха още по-дълги и се стигна до сблъсъци, съобщи Асошиейтед прес. Милиони разтревожени хора се опитват да разменят старите банкноти с номинал 500 и 1000 рупии (7,5 и 15 долара). Те станаха неизползваеми преди няколко дни, след като правителството ги извади от употреба.

Индия сблъсъци банкноти изтегляне деноминация подмяна банкомати банки

 

 

 

 

 

 

 

 

В столицата Делхи избухнаха сблъсъци, след като парите в банкоматите свършиха. Паника настана в две банки в старата част на града, когато хилядите чакащите граждани се втурнаха напред.
Паравоенни, разположени при банките в някои от най-натоварените райони, се разхождаха сред тълпите и призоваваха хората да запазят спокойствие. Неудволетвореността нарасна, след като бе съобщено, че в някои банки новите банкноти са изчерпани.

Опашки пред банките

Министърът на финансите Арун Джайтлей, цитиран от Ройтерс, заяви днес, че на банките ще е нужно време да внесат промени в банкоматите, за да пускат от новите банкноти. Министърът направи изказването си на фона на милионни опашки пред банковите клонове.
Джайтлей уточни, че банкоматите не са били настроени преди съобщението тази седмица за изземване от обращение на купюрите от 500 и 1000 рупии от съображения за секретност. „Това е мащабна операция, ще отнеме време„, отбеляза той. По думите му подмяната на банкнотите ще бъде от полза за икономиката в средносровен до дългосрочен план.
Индия сблъсъци банкноти изтегляне деноминация подмяна банкомати банки
Правителството съобщи, че ще обмени по 4000 рупии на човек с валидна лична карта от 10 ноември до 31 декември, а банкоматите ще отпускат по 2000 рупии на карта дневно.
Още вчера обаче, банкоматите останаха без пари и банките се опитват да се справят с хилядите клиенти, които чакат да обменят и внесат старите си купюри.
Изненадващата операция по подмяната на 24 милиарда банкноти в обращение е част от борбата с избягването на данъци и нелегалните средства.

- реклама -