Борис Джонсън интервю чл.50 излизане Великобритания ЕС БРекзит

Великобритания разчита на добри икономически отношения със САЩ при управлението на Тръмп

Британският външен министър Борис Джонсън призова европейските лидери да престанат с „колективното си и дразнещо оплакване” от избора на Доналд Тръмп за президент на Съединените щати.

Джонсън: Няма причина победата на Тръмп да бъде оприличавана на  гибел и мрак

Нещо повече, крайно време е хората да се фокусират върху положителните аспекти и да прегърнат възможностите, които той им предлага.

Пред репортери в Сърбия, където е на посещение, Джонсън добави, че „това е една прекрасна възможност за Великобритания да изгради отношения с Америка, които са от фундаментално икономическо значение за нас, но и са важни за стабилността и просперитета в света.”

Джонсън, който веднъж обвини Тръмп, че „не е с всичкия си“, каза още, че по време на телефонен разговор с Тереза Мей вчера, бъдещият стопанин на Белия дом е изразил желание да подпише споразумение за свободна търговия с Великобритания, съобщава в. „Телеграф“.

И докато Великобритания, която е на път на излезе от ЕС иска даподпише търговско споразумение със САЩ то евросъюза ще замрази преговорите

Преговорите по обширната сделка за свободна търговия между ЕС и САЩ най-вероятно ще бъдат „замразени“ с години, след смайващата изборна победа на Доналд Тръмп, съобщи Европейският съюз.

Брюксел и Вашингтон се опитаха да договорят Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство преди изтичането на мандата на Барак Обама, но не успяха.

„TTIP вероятно ще остане замразен известно време, но какво ще стане след това, кога ще бъде размразен, смятам ще трябва да изчакаме и да видим“, каза еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом след среща на министрите на търговията от страните-членки на ЕС.

„Ние не знаме какво мисли той за TTIP“, допълни тя и призна, че е известно отрицателното мнение на Тръмп към големите търговски споразумения.

- реклама -