интерконектор

Въвеждат в експлоатация интерконектора България-Румъния

Готов е газовият интерконектор България-Румъния

Съоръжението е с обща дължина 25 км, от които 15.4 км на българска територия, 7.5 км на румънска територия. Конекторът има и над 2 км., км подводен преход през Дунава.

Тази година „Булгартрансгаз“ и румънската „Трансгаз“ подписаха договор с австрийската компания Хабау за изграждане нтоа основния и резервния газопровод под река Дунав, припомнят от Министерството на енергетиката.

Газовата мрежа на Европа вече е свързана

4959144

С пускането в експлоатация на интерконектора се изпълнява едно от изискванията на Европейския енергиен съюз за изграждане на липсващата междусистемна свързаност на газопреносните системи между страните.

Газовата връзка България-Румъния ще допринесе за диверсификацията на доставките на природен газ за двете страни, ще се гарантират постоянни и сигурни доставки на природен газ за битовите и индустриалните потребители в България и Румъния.

Откриването на интерконектора България-Румъния е в 12 часа на площадката в град Мартен. За участие в церемонията са поканени министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, представители на правителството на Румъния и на ЕК.

- реклама -