Трайчо Трайков въпроси Цецка Цачева

Трайчо Трайков с въпроси към Цецка Цачева

Трайчо Трайков разпространи открито писмо до кандидата за президент на ГЕРБ Цецка Цачева и до своите избиратели.

От правосъдие и вето, до човешките права

Ясно е, че Румен Радев не може при никакви обстоятелства да получи подкрепа от мен. Очевидни са и очакванията от различни посоки да застана до Цецка Цачева, докато други ме заклеват да не го правя. Както вие, така и аз искам вместо по-малкото зло да получим нещо добро, се посочва в писмото, получено в БТА.

  • Смятам за важно да попитам кандидата за президент Цецка Цачева дали е готова да поеме ясни и конкретни ангажименти в ключови за десните избиратели области, така че всеки да реши как ще гласува или няма да гласува в неделя, посочва Трайков.
  • Би ли подкрепила Цачева провеждане на конституционна промяна, която да гарантира истинска съдебна реформа, включваща ограничаване на мандата на главния прокурор, включително възможност за неговото отстраняване от парламента. Ще подкрепи ли създаване на фигурата на независим заместник-главен прокурор с профил антикорупция.
  • Бихте ли се възползвали от правото си на законодателна инициатива, дори и ако няма предварително осигурено конституционно мнозинство в НС, за да се чуе ясно мнението ви и да се види кой къде стои, пита Трайков.
  • Дали Цачева би съдействала за създаване на действащ съвет по съдебна реформа и върховенство на правото към Президента, в който поне половината членове да бъдат номинации на гражданското общество, се интересува още Трайчо Трайков.
  • Дали Цецка Цачева би приела ангажимент за налагане на вето към всяко решение на парламента, което ерозира върховенството на правото, човешките права, устоите на демокрацията, евро-атлантическия курс на България или на закони, които са резултат от непрозрачна законодателна процедура (подобни на поправката „Mary Jane“) или нерегламентирано лобиране (напр. за цигарените гилзи, за някои видове ВЕИ и много други).

Президентските назначения и политическата корупция

  • Трайков иска гаранции за въвеждане на прозрачна процедура за президентските назначения, особено в съдебната власт. Изработване на предварителни принципи и критерии за назначенията на „тримата големи“ в съдебната власт.
  • Какво е мнението на Цачева по разследване на обвиненията в политическа корупция срещу партийни лидери по случаи като КТБ, Белене, Южен поток, Булгартабак, „Яневагейт“.
  • Оправдано ли е неспазването на индивидуалните човешки права – например връщането в Турция на противниците на Ердоган без съдебна процедура, пита Трайков. Той се интересува и дали международното право и договори трябва да се спазват, а нарушителите да бъдат санкционирани. В тази връзка смятате ли все още, че санкциите на ЕС спрямо Русия трябва да бъдат свалени и при какви условия, пита Трайков.
  • Кандидатът на РБ за президент иска мнението на Цачева по отношение на бързото членство на България в Единния банков Надзор и Еврозоната и за наличието на картели (напр. в горивата, рециклирането и др.) и действията на КЗК спрямо тях.

По всяка от тези теми мнението на президента няма как да бъде неглижирано, а ако то се чуе България би заприличала повече на страната, в която искам да живеят децата ми, посочва в писмото си Трайчо Трайков.

- реклама -