Превратът на 10 ноември бил организиран от кръга около Тодор Живков

Краят на една епоха

Преврат, организиран от партийната върхушка, на 10 ноември 1989 г. сложи край на една епоха и постави началото на друга. Тодор Живков, който в продължение на 33 години управлява еднолично, беше отстранен от поста генерален секретар на партията, а страната пое курс към демократични промени.

Живков – пречка за перестройката на Михаил Горбачов

Именно Горбачов започна процес на перестройката в бившия комунистически блок. Ден преди свалянето на нашия Първи в Германия бе съборена Берлинската стена.

Москва се намеси чрез своите най-верни хора като Андрей Луканов

Искането за оставка е организирано от члена на Политбюро Петър Младенов и кандидат-члена Андрей Луканов. Някои от членовете на ЦК като Милко Балев и Димитър Стоянов не са информирани. Но Живков е предаден дори от най-близките си съратници: Йордан Йотов, Добри Джуров, Димитър Станишев, както и Станко Тодоров, Гриша Филипов и Георги Атанасов. Те дори не пожелават да го изслушат и приемат оставката му. За негов наследник като генерален секретар на БКП е утвърден Петър Младенов. Пленумът предлага на Народното събрание да освободи Живков и от поста председател на Държавния съвет на Народна република България.

След това драматично заседание на Политбюро у нас започват големи политически промени и преходът към демокрация и пазарна икономика.

На 17 ноември, при първото заседание на Народното събрание след пленума, предавано пряко по телевизията, Петър Младенов е избран за председател на Държавния съвет. Парламентът премахва от Наказателния кодекс текстовете, криминализиращи критиката към правителството. БКП се отказва от еднопартийния модел на управление. Месец по-късно – на 11-13 декември, Централният комитет взема решения за курс към парламентарна демокрация и предлага отмяна на член 1 от Конституцията, регламентиращ монопола на партията върху властта.

Народното събрание гласува отмяната едва на 15 януари 1990 г. През месец юни 1990 година в България се провеждат и първите многопартийни парламентарни избори в България.

Последиците от този преврат са сравними с тези от 9 септември 1944 г.

И при двете исторически събития беше сменена системата. Само че след 10 ноември тази смяна беше извършена бавно и постепенно, не толкова бързо и рязко, както след 9 септември.

Тодор Живков умира на 5 август 1998 година, без да бъде осъден за престъпленията, които са извършени по времето на неговото управление. След смъртта му всички обвинения срещу него отпадат.

- реклама -