Унгария парламент Орбан мигранти

Парламентът в Унгария не подкрепи промените в конституцията

Как ще се заселват мигрантите

Унгарските депутати не подкрепиха внесените от министър-председателя Виктор Орбан промени в основния закон, предаде АФП.

Поправките целяха забрана за заселване на мигранти в страната без да е нужно одобрението на националното събрание и властите.

За да разполага с квалифицирано мнозинство, партията на Орбан се нуждаеше само от два допълнителни гласа.

За да разполага с квалифицирано мнозинство, партията на Орбан Фидес се нуждаеше само от два допълнителни гласа, но не ги получи от радикалната дясна партия Йобик.

Йобик, която е силно антиимигрантски настроена, е естествен съюзник на Орбан, но напоследък се съревновава със социалистите като втора по популярност политическа сила в страната. Партията изненада неприятно министър-председателя в началото на месеца.

Гражданство срещу пари?

Съзирайки рядка възможност да наложи волята си, лидерът на Йобик Габор Вона обяви след среща с Орбан, че ще подкрепи промените в конституцията, ако правителството отмени действащата „схема” за получаване на гражданство срещу пари. Тя облагодетелства главно богаташи от Русия, Китай и Близкия Изток.

Йобик отдавна нарича тази процедура „мръсен бизнес” и риск за националната сигурност, тъй като от нея може да се възползват и джихадисти от „Ислямска държава”.

Нито на богати, нито на бедни мигранти трябва да се разрешава да се заселват в Унгария”, подчерта Вона.

Тъй като не е свикнал да не постига желаното откакто спечели мнозинство през 2010 и преизбиране през 2014 година, Орбан беше заварен неподготвен от ултиматума и първоначално каза, че „ще обмисли” исканията на Вона.

По-късно обаче лидерът на Фидес декларира пред парламента, че „правителството няма да се подаде на шантаж” и настоя Йобик да не обвързва предоставянето на гражданство срещу дарения с промяната на конституцията, която нарече „въпрос от национално значение”.

Борба за власт?

Наблюдатели отбелязват, че днешното гласуване може да отприщи нарастваща борба за власт между Фидес и Йобик преди следващите редовни избори през 2018 година.

Парламентарното гласуване се проведе след скъп и причинил разкол референдум, на който 3,3 милиона гласоподаватели подкрепиха отказа на Орбан да приеме плана на ЕС за квотно разпределение на бежанци.

Допитването обаче не е валидно заради ниската избирателна активност на 10-те милиона унгарци.

- реклама -