Испания разузнаване терористична атака заплаха Ислямска държава

Испанското разузнаване: Ислямска държава готви атентати в Европа

Групировката ще извърши атентат в Европа, за да отмъсти за пораженията си в Сирия и Ирак

Терористичната групировка „Ислямска държава”(ИД) иска да организира атентат в Европа, за сметка на пораженията си в Ирак и Сирия. Това съобщава испанският в. „АВС” като се позова на източници от разузнаването.

По данни на изданието, пораженията, които ИД търпи, водят до разединение в средите на джихадистите. Освен това, наближава първата годишнина от координираните атентати в Париж, извършени на 13 ноември 2015 година.

ИД има нужда от нова проява и в всеки изминал ден се появяват все по-конкретни сведения, че терористите подготвят нападение, посочва разузнавателният източник.

Изтъква се, че сред вероятните цели на ИД са места, където се събират много хора, например стадиони, театри, концертни зали.

Както видяхме в Ница, за терористите дори не е необходимо да имат оръжие, за да причинят големи щети, достатъчно е да са решени да го извършат”, уточнява източникът.

В Испания в момента е обявена четвърта степен на терористична заплаха от пет възможни. В страната редовно се провеждат антитерористични операции.

От 2015 година насам органите на реда са задържали над 150 души по подозрение за участие в тероризъм.

Същевременно, близо 200 души от Испания са заминали за Сирия и Ирак, за да се присъединят към ислямистите.

- реклама -