чуждата преса, Борисов, положение оставка кабинет

Чуждите медии: Борисов излиза от трудно положение

Франс прес: Неудобно поражение за Бойко Борисов

Българският премиер Бойко Борисов претърпя неудобно поражение в първия тур на президентските избори в неделя, предаде АФП.

Екзитполът показа, че неговият кандидат остава втори.

Агенцията цитира данните на екзитпола. „Ако резултатът се потвърди, предстои тежък балотаж на 13 ноември между Цачева, която е председател на парламента, и бившият командваш ВВС и ас на авиацията Радев“.

Преди изборите Борисов каза, че ако Цачева не бъде първа на първия тур, той ще насрочи предсрочни избори.

Ройтерс: Опозицията може да свали Борисов, ако не подаде оставка

Бившият командващ ВВС на България Румен Радев печели с малко първия тур на президентските избори в страната, предаде Ройтерс.

Агенцията припомня още, че премиерът Бойко Борисов бе казал, че ще подаде оставка, ако Цецка Цачева загуби на първия тур. Наблюдателите смятат, че дори и да не го направи, опозиционните сили могат да се опитат да свалят неговото правителство на малцинството след президентските избори.

Според конституцията на България президентската институция е предимно церемониална, но той или тя могат да влияят на общественото мнение, имат право на вето и на политическо лобиране.

„Дойче веле“: Президентските избори са решаващи за Борисов

Президентският вот се възприема като решаващ за българския премиер Бойко Борисов, който бе казал, че той е тест за партията му ГЕРБ, предаде „Дойче веле“.

Той обеща да подаде оставка, ако неговата кандидатка Цецка Цачева не постигне убедителна победа и ще насрочи предсрочни изори.

Експертите смятат, че Борисов е направил грешка, предлагайки Цачева за президентския пост.

България продължава да се движи по тънкото въже, балансирайки между Русия и статута си на член на ЕС и НАТО. Страната зависи силно от Москва заради газа, двете страни има дълбоки исторически и културни връзки.

ТАСС: Борисов възприема президентските избори като вот на доверие за правителството си

Кандидатът на опозиционната БСП Румен Радев и на управляващата партия ГЕРБ Цецка Цачева побеждават в първия тур на президентските избори, предаде ТАСС, цитирайки данните от екзитпола.

Премиерът Бойко Борисов заяви днес, че разглежда изборите за президент като своеобразен вот на доверие за правителството, припомня агенцията, цитира го ТАСС след гласуването му

Агенцията припомня още изявлението на Борисов отпреди време, че поражението на кандидата на управляващата партия на първия тур ще се разглежда като провал на политиката, която води правителството. Следователно единственият изход от положението е оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори. Ако данните на екзитполовете бъдат потвърдени от ЦИК, не е изключено България да я очакват оставка на правителството и предсрочни избори за парламент.

Риа Новости цитира Алфа рисърч, като казват, че кандидатите на десницата Цецка Цачева и подкрепеният от инициативен комитет Румен Радев отиват на балотаж.

- реклама -