Либия

Уикилийкс: Клинтън изигра важна роля в държавния преврат в Либия

Кандидатката за президент от Демократическата партия Хилари Клинтън е изиграла една от ключовите роли в държавния преврат в Либия, уверено твърди основателят на „Уикилийкс” Джулиан Асандж в интервю за телевизия RT.

Асандж: Войната в Либия беше важна за Хилъри

„Войната в Либия беше за Хилари най-важна в сравнение с която и да е било. Първоначално президентът на Барак Обама е бил против тази война. Кой е бил човекът, който поддържаше тази война? Това е Хилари Клинтън, както се вижда от нейните имейли”, смята Асандж. Според него в 1700 от публикуваните 33 000 хиляди писма на Клинтън се говори за тази североафриканска страна.

„Става дума не затова, че в Либия има евтин петрол. Хилари е възприемала Либия като аргумент, който може да бъде използван в президентската кампания”, подчертава Асандж.

Както „Фокс нюз” вече съобщи, администрацията на Барак Обама се е опитала да скрие ролята на Клинтън в тайните доставки на оръжие за въоръжаване на либийските метежници през 2011 г., за да не се компрометира самата тя и да не се попречи на шансовете й да участва в президентските избори в САЩ на 8 ноември.

През октомври 2011 г. Кадафи бе убит от възстанници. Свалянето на режима доведе до сериозна дестабилизация на вътрешнополитическата ситуация, предизвикала гражданска война. Нейно следствие е разделението на страната на два противопоставящи се лагера. В обхваната от продължителен военен конфликт Либия продължават да действат две правителства и два парламента. /ТАСС

- реклама -