$52,9 млрд. загуби на икономиката в света от тероризъм

Международният тероризъм е проблем номер едно на света. Той е нанесъл на световната икономика през 2015 година загуби, които възлизат на безпрецедентните 52,9 милиарда долара.

Тази оценка е направена от експерти от Съвета по международни отношения в доклада „Оценка на международното сътрудничество-2016″, цитиран от ТАСС.

Според експертите липсата на достатъчно сътрудничество между държавите в сферата на борбата с тероризма е довело до ръст на терористичните атаки по света.

Броят на загиналите в резултат на терористични нападения, отбелязват експертите, се е увеличил с 80%. Всяко второ нападение в света е извършено от ДАЕШ („Ислямска държава“) или „Боко Харам“. Данните показват, че през декември 2015 година около 31 хиляди чуждестранни терористи са се намирали в Ирак и Сирия – година по-рано е имало 25 хиляди.

Експертите отбелязват, че са обезпокоени от факта, че „Ислямска държава“ има клонове в Афганистан, Египет, Либия, Йемен и други страни.

Борбата с международния тероризъм, поясняват авторите на доклада, е най-важната задача през 2016 година.

Сред приоритетните задачи в сферата на антитерористичните действия експертите посочват „изолирането на активните терористични групировки“, пресичане на финансите на терористите и противодействие с разпространението на радикални възгледи.

- реклама -