Гюнтер Йотингер обида китайци извинение

Гюнтер Йотингер се извини за обидни коментари за китайците

Еврокомирасят нарече китайците „дръпнати очи“

Европейският комисар Гюнтер Йотингер се извини за своите обидни коментари спрямо китайците, в който той нарече очите им „дръпнати“.

„Мога да видя, че думите, които съм използвал породиха лоши чувства и може дори да са наранили някои хора. Това не е било моето намерение и бих искал да се извиня за всяка забележка, която не е била толкова уважителна, колкото е трябвало“. Това заяви Йотингер в изявление.

От видео, качено в YouTube миналата седмица, става ясно, че Йотингер държи реч за отношенията на ЕС и Китай пред бизнесмени в Хамбург. В нея той използва израза „дръпнати очи“, за да опише външния вид на членове на китайска делегация. Според анонимния профил, публикувал записа, Йотингер е използвал спрямо китайците не само израза „дръпнати очи“, но ги е нарекъл и измамници.

В защита на европейското ноу-хау

Във видеото от речта си Йотингер казва, че Германия и другите държави от ЕС позволяват на китайски фирми да купуват европейски компании, ценното им ноу-хау, както и интелектуалната им собственост, докато Китай не позволява на европейци да инвестират в държавата сигурно и свободно.

В свое интервю пред в. „Ди Велт“ от края на миналата седмица той защити речта си. Тогава той заяви, че изказването му за очите на китайската делегация е „небрежен израз, който нямаше за цел да е неуважителен спрямо Китай“. Според него коментарите му са извадени от контекста и речта му всъщност е получила множество позитивни отзиви.

- реклама -