има сътресения
Владислав Горанов - министър на финансите

Горанов: Няма самоцелна наука. Науката трябва да бъде свързана с бизнеса

Горанов към учените: Опитайте да продадете нещо, което никой не иска да купи

Аз не приемам някой да се изправи срещу мен и да каже „аз съм професор и трябва да получавам еди колко си”. Има достатъчно средства за наука в еврофондовете.

Това каза пред Нова телевизия финансовият министър Владислав Горанов, коментирайки вчерашния протест на учени от БАН и Селскостопанска академия. Протестът за заплати в Деня на будителите премина под надслов „Искаме ли да имаме наука в България“.

Няма самоцелна наука. Науката трябва да бъде свързана с бизнеса, така че той да е заинтересован и да инвестира в нея. Частните разходи в Европа и в САЩ са тези, които вдигат големия дял за наука. Аз нямам нищо против, когато видим нещо добро да инвестираме, какъвто е примерът с циклотрона в Ядрения институт на БАН,

каза още Горанов.

С риск да тръгне по пътя на предшественика си Симеон Дянков, който започна война с учените, наричайки ги „феодални старци“, сега Горанов направи следния коментар: „Да говорим просто, че трябва да даваме повече издръжка на институти, не всеки от които убедително… извинете, но вие знаете ли например имената на всички институти в БАН – има такива интересни научни направления вътре, които не може да ги свържете с реалността на практика. Това означава, че колегите, които имат претенции че създават продукт, да не са си самодостатъчни в разбирането колко са важни за обществото, а да положат малко повече усилия”.

Има достатъчно пари за наука, както по линия на националния бюджет, така и по линия на европейските фондове, но те не трябва да финансират структури, не трябва да финансират научни звена – бюджетът трябва да финанси проекти, обвързани с нуждите на държавата като цяло или проекти, които са обвързани с необходимостта на бизнеса за някакво развитие, каза още Горанов, правейки уточнението, че няма нищо против учените и непрекъснато има срещи с много представители на научните звена. Неговият съвет към тях е да търсят връзката между това, което правят и това, което се търси от хората. „Застанете отвън и опитайте да продадете нещо, което никой не иска да купи. Ще седите цял ден и никой няма да го купи”, посъветва Горанов.

„Аз искам да кажа, че има пари, но не искам да отидат за финансиране самоцелно на структури, а трябва тези хора да отидат и да си ги вземат тези пари“, заяви още Горанов и съобщи, че тази година от Фонд „Научни изследвания“ ще останат неизползвани пари.

- реклама -