Турция, коронавирус, кръвна плазма коронавирус, заразени, починали, лекар, АЛександровска болница COVID-19

51 са случаите на COVID-19 в района на Доспат

51 случая до момента са доказаните с коронавирус в Доспат, 48 от тях са жени от град Сърница. Всички 51 открити с коронавирусна инфекция са работещи във фирма, произвеждаща играчки. В понеделник следобед 4 екипа на РЗИ-Смолян взеха проби и на контактните лица, като техните резултати трябва да излязат до края на днешния ден. Продължава тестването и на други контактни на болните, тъй като не всички са били известени и не са си били вкъщи.

сн. БГНЕС

48 жени от заразените са от град Сърница, които всеки ден те пътуват и работят във фабриката за играчки. По официална информация на РЗИ-Смолян, заразата най-вероятно идва от Сърница, където преди това вече е регистрирано огнище на COVID-19.

„Мерките в Сърница са почти същите като в Доспат, единствено ние не сме задължили хората да носят маски, но това е съгласувано с Националния кризисен щаб“, каза пред БНТ кметът на Сърница Неби Бозов. Той осъди твърдението на колегите си от Доспат, че коронавирусът в общината е бил привнесен от Сърница и отрече работнички от цеха да са пиели аналгин преди работа, за да не отчитат при проверката повишена температура.

сн. БГНЕС

Почнахме да се занимаваме кой е нулевият пациент, това едва ли РЗИ-Смолян само с предположения могат да го докажат, подчерта той.

„При първи случай в Община Доспат на 6 май РЗИ-Смолян излиза само с официална информация, че е тестван екипът, който е намерил положителната проба в Община Доспат, след това няма информация тествани ли са хората, не са ли тествани“, каза още Бозов.

- реклама -