Джон Кери преговори ТПТИ ЕС Оланд търговия

Кери: Преговорите по ТПТИ няма да приключат в идните месеци

САЩ възнамеряват да постигнат максимален напредък идните месеци

Преговорите между ЕС и САЩ по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/ TTIP) няма да завършат в близките месеци.  Вашингтон, обаче, продължава да предприема стъпки за продължаването на работата по споразумението. Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, който е на посещение в Ирландия.

Ние продължаваме преговорите“, каза той. „Мисля, че те трябва да бъдат завършени в идните месец-два, би било чудесно, ако това стане“, допълни той.

По думите на Кери САЩ възнамеряват да постигнат максимален напредък през следващите месеци. „До колкото знам представителят (на САЩ Майкъл – бел. ред.) Фроман обсъжда с комисаря по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом възможните начини за придвижване напред и аз решително подкрепям това“, каза държавният секретар.

Той допълни още, че не би искал спекулации да повлияят на споразумението с Европа. „То не занижава стандартите за бизнеса, не намалява изискванията по отношение на стоките и услугите“, допълни Кери.

По-рано този месец френският президент Франсоа Оланд заяви след среща на върха в Брюксел, че ТПТИ няма да бъде финализиран преди края на годината. По неговите думи „проектът на този документ не предвижда спазването на принципите на реципрочност и американските партньори нямат намерение да предоставят на Франция достъп до целия обществен пазар“, като също така между преговарящите има трудности по отношение на спазването на екологичните норми в Европа.

- реклама -