Истанбул, летище, експлозия, атентат, тероризъм

32 загинали и стотици ранени след самоубийствения атентат в Истанбул

32 загинали и стотици ранени. Това е тъжната равносметка за момента, след самоубийствените атентати на летище „Ататюрк“ в Истанбул. Две експлозии удариха най-голямото летище в Турция, Според публикация на Independent, в която изданието се позовавава на високопоставен служител, пожелал анонимност жертивте надхвърлят 50.

Истанбул, бомба, летищеОфициалните власти съобщиха, че  полицията е стреляла по двама заподозрени, които са се взривили преди да преминат през първия скенер на входа на летището. Следствието показва, че три камикадзета е трябвало да ударят три различни части на летището“, заяви губернаторът на Истанбул Васи Шахин.

Свидетел заяви, че е видял как един полицай съборя единия от терористите на земята точно преди той да се взриви.

Ето какво разказва журналиста Абдулкадир Селви от в. „Хюриет“, който се оказал на мястото на касапницата: „Вниманието на хората в чакалнята на летището бе привлечено от мъж, облечен в шлифер и той нямаше как да не бъде забелязан при адските жеги в Истанбул. Полицаите започнаха да го следват, той се приближи до двама други мъже и те усетиха, че са наблюдавани. В този момент единият започна да стреля с автомат „Калашников“ напосоки и веднага с другите потънаха в тълпата. В същия миг първото камикадзе се взриви на входа на терминала за външните линии. На това място са и Истанбул, летще, тероризъм, бомба, експлозиянай-много жертвите. Полицаите отвърнаха със стрелба, а терористите се затичаха от входа към чакалнята на порта, там вторият атентатор-самоубиец дърпа щифта на експлозивите по тялото си и се пръсва, камерите са записали ужасяващите кадри с огромното огнено кълбо и търкалящите се на пода десетки хора. Поразяващият ефект на експлозията е твърде голям, защото мястото е пренаселено, пламъците се разпространяват по посока на салона за външните линии. В този момент терористите започват нова стрелба“.

В престрелката с полицията единият от атентаторите е убит, още един самоубиец се взривява, а другият е заловен жив. Според записи от камерите за видеонаблюдение единият от взривилите се атентатори и друг път е влизал в аеропорта, вероятно за огледи. Атентаторите са влизали два пъти в района на летището с едно и също такси този ден.

Още никой не е поел отговорност за атентатите. Силите за сигурност евакуираха летището, а всички полети бяха преустановени до 20:00 часа в сряда. Районът на летище „Ататюрк“ продължава да бъде блокиран, метрото е спряно, както и всички възможни комуникации.Истанбул, летище,бомбена експлозия, евакуация

Няма данни за пострадали българи, съобщи Външно министерство.

Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова за „съвместна борба“ срещу тероризма след тройната самоубийствена атака. „Ако държавите, както и цялото човечество, не успяват да обединят силите си и да водят съвместна борба срещу терористичните организации, всички възможности, от които се ужасяваме в съзнанието си, ще се сбъднат една по една“, се казва в изявлението на Ердоган.

Европейските лидери реагираха със съпричастие и съболезнования за жертвите в социалните мрежи. Сред тях бе и българският премиер Бойко Борисов. Министрите на външните работи и на правосъдието от Германия, Франция, Австрия, Белгия, Литва, Холандия, Гърция и Албания заклеймиха поредния удар.

Съболезнования изрази ръководството на руския парламент от Москва, отзвукът от атентата се върна и от другата страна на океана. САЩ предложиха съдействие и помощ от специалните си служби на Турция за борба с терористите.

- реклама -