Турция

50 000 уволнени. В Турция удариха медиите и училищата – Обобщение

50 000 уволнени

Прочистването в Турция от привърженици на проповедника Фетхуллах Гюлен добива безпрецедентни мащаби – след масовите арести на военни, магистрати и полицаи, днес вече на прицел са администрациите, университетите, както и медиите и свободата на словото, общото число на уволнените достигна 49 321 души.

Равносметката

Напрежението след неуспешния опит за военен преврат ескалира и то не е само в Анкара и Истанбул, където бяха основните позиции на метежниците. На територията на цялата близо 80-милионна държава се провеждат специализирани операции с участието на полиция, жандармерия, прокурори, лоялни на властта. Отнеха се лицензите на 23 телевизии и радиостанции, изискани са оставките на всички университетски декани, 34 журналисти са обявени за заплаха за националната сигурност.

Всички ще бъдат разследвани по единственото обвинение – за връзки с проповедника в изгнание Фетхуллах Гюлен и активна пропаганда и подкрепа за намеренията му да изгради паралелна държава. Адвокатите масово отказват защита за арестуваните, а и те нямат шанса да докажат невинността си.

Администрацията

Първо една от сградите на Министерския съвет в Анкара бе обградена от полиция, а 257 служители бяха отстранени от работа, иззети са и служебните им карти. След щателни обиски по канцелариите, големи количества документи бяха отнесени за разследване в дирекцията на полицията.

Във всички 81 провинции на страната се провеждат операции в клоновете на Дирекцията по вероизповеданията /Диянет/, 81 мюфтии са призовани да се явят в централния офис в Анкара утре. След насроченото за 10 ч. събрание ръководителят на Диянета Мехмет Гьормез ще обяви новата стратегия за действие срещу групировката на Фетхуллах Гюлен, квалифицирана в Турция като терористична. Отстранени от работа днес бяха 492 служители на дирекцията, в това число и такива в чужбина, сред които трима регионални мюфтии, един началник на отдел, един съветник на директора.

Социалните мрежи

Днес службите по кибер-сигурността започнаха разследването и на социалните мрежи, целта е да бъдат разкрити всички потребители, подкрепящи опита за преврат със собствени коментари или публикации на медийни текстове. Те ще бъдат арестувани и съдени за противозаконна подкрепа на престъпниците и извършените от тях деяния, и за тиражирането на тези мнения, като самото публикуване се счита за престъпление срещу държавата.

Към обед Главната прокуратура в Анкара започна разпитите на арестуваните администратори, уволнени заради съмнения за участие в метежа. Областни управители и техни заместници, зам.-генерални директори и началници на отдели ще трябва да отговарят за членството си в групировката на Фетхуллах Гюлен и за съучастие в изграждането на паралелната държава, както и във въоръжения опит за преврат, което се вменява също на Гюлен. Арестите продължиха с пълна сила през деня в средите на висшите чиновници, като само до обяд новите задържани достигнаха 749 души.

Медиите

По-късно днес Съветът за електронни медии в Турция обяви, че анулира лицензите и правата за излъчване на 23 телевизионни и радио-канали. Това решение бе взето на днешното извънредно заседание на съвета, свикано по повод ситуацията с безуспешния опит за военен преврат в страната. Медиите, поставени под възбрана, са заподозрени в пристрастия и открита подкрепа и пропаганда на идеите на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен и групировката му, обявена отдавна за терористична. В черния списък са STV, Samanyolu Haber, Samanyolu Haber Radyo, Can Erzincan TV, Kanal 124, Yumurcak TV, Hira TV, MC TV, Dünya TV, Kanal Türk, Bugün TV, Mehtap TV, Berfin FM, Kanal Türk Radyo, Burç FM, Samanyolu Haber Radyosu, Radyo Mehtap, Haber Radyo Ege, Dünya Radyo, Radyo Küre, Merkür TV, Esra Radyo, Tuna Shoping TV, Samanyolu Haber Radyo Anadolu. В съобщението на Съвета за телевизия и радио на Турция /RTUK/ не се посочват други аргументи за решението. В.“Хюрриет“ цитира анонимен източник от съвета, според когото тепърва ще се разглежда съдбата на електронните медии, в които преди време държавата назначи правителствени попечители и ще им бъде потърсена отговорност при нужда.

Образованието

Властите в Турция уволниха 15 200 служители в сферата на образованието, те са от министерството и неговите клонове в страната, и са задържани. Започна мащабно разследване в сферата на образованието, в това число и на самото министерство, което разпространи съобщението за това. В него съвсем накратко се посочва причината за масовите уволнения и арести – връзки с дейността на забранената групировка на проповедника в изгнание в Пенсилвания Фетхуллах Гюлен и неуспешния опит за военен преврат.

Съветът за висше образование в Анкара изиска незабавните оставки на ръководителите на всички университетски катедри в страната. Това засяга както държавните, така и частните или финансирани от фондации висши училища. На това разпореждане ще се трябва да се подчинят общо 1 577 декани – сред тях 1 176 преподават в държавните университети, 401 са в частните. Първите 19 оставки са внесени от университета Акдениз. По последни данни аритметиката на уволненията изглежда така: 8 777 от системата на вътрешното министерство /7 899 от полицията с различни чинове, 614 от жандармерията, 30 областни управители и 47 заместници/; 15 200 служители в министерството на образованието, в социалното – 393, в Диянета – 492, в Министерския съвет – 257, в министерството на финансите и в надзорния орган на енергийния пазар общо 28 321 души. Не бяха пощадени и тайните служби – над 100 сътрудници на Националната разузнавателна служба се простиха с привилегиите и картите си. Така общото число на отстранените и задържаните за разследванията достигна 49 321 души, опасни за целостта на нацията и държавата.

В края на деня служебните карти на 34 журналисти от 8 популярни медии бяха отнети с решение на Главната дирекция за контрол на печата и ефира в Анкара. Журналистите от вестници, телевизии и радиостанции са обявени за заплаха за националната сигурност на Турция и ще бъдат разследвани. Според решението на медийния регулатор във в. „Мейдан“ опасните за сигурността са 14 репортери, в тв „Саманйолу“ – 2, в тв „Ърмак“ – 3, в тв „Джан Ерзинджан“ – 8, в новинарския канал „Саманйолу“ – 2, в радио „Мехтап“ – 1, във в.“Тараф“ и списание „Нокта“ – 4. Основно това са журналисти на постове като директори на новините, редактори и административни ръководители във въпросните медии. Зам.-директорът на регулатора Екрем Окутан подчертава, че е недопустимо в публикациите за терористична групировка да се съдържа подкрепа за дейността й и това да бъде част от работата на една медия. В никакъв случай отнемането на картите на отделни журналисти не трябва да бъде третирано като посегателство върху свободата на словото, казва още Окутан. Утре президентът Реджеп Ердоган свиква заседание на Съвета за национална сигурност, а премиерът Бинали Йълдъръм – на министерския съвет. И двамата анонсираха, че ще изненадат народа с мерки за изхода от кризисната ситуация, но оставиха конкретиката за пресконференциите след форумите.

- реклама -