звезди

5 звезди, за които не знаете, че са били бежанци

Мила Кунис

Тя е родена под името Милена Марковна през 1983-та в Украйна, която по онова време е част от СССР.

Мила Кунис със съпруга си Аштън Кътчар
Мила Кунис със съпруга си Аштън Кътчар

Когато е на 7 годинки, семейството й емигрира в САЩ и се установява в Лос Анджелис. По разкази на холивудската звезда, по това време родителите й са имали точно 250$, но не са виждали никакво бъдеще за децата си в комунистическата си родина. Освен това, семейството на Мила са евреи, а както е добре известно, в онези години изповядването на религия беше подтискано.

Рита от Косово

Певицата Рита Ора е родена много по-близо до нас, отколкото предполагате. Звездата се е появила на бял свят в Прищина през 1990-та година. Както е добре известно, по това време Косово все още бе част от Югославия. Майка й е католичка, а баща й мюсюлманин. Първоначално семейството емигрира във Великобритания.

Red Carpet - MTV Video Music Awards 2015
Рита Ора е обявена за посланик на Косово по света

„Родителите ми решиха да доведат мен и сестра ми в Лондон с вярата и надеждата, че тук ще получим добро образование и много повече възможности да се развиваме“, споделя Рита.

Пътят на Иман от Сомалия

През 90-те години тя покори модните подиуми с естествената си красота на газела. Но, преди да се настани комфортно на звездния небосклон, съпругата на покойния Дейвид Боуи е била прогонена от родината си. Всъщност нейното истинско име е Зара Мохамед Абдулмаджид и е мюсюлманка.

David Bowie obit
Семейството на Иман са политически бежанци от Сомалия

Като дете Иман учи в Египет, след което баща й, който е бивш дипломат е принуден да напусне Сомалия, тъй като става опозиция на властта. Семейството живее първо в Кения, след което се мести из различни точки на света. В средата на 70-те Иман заминава за САЩ за да гони кариера на модел.

Мадлин Олбрайт

Бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт също е бежанка. Родена в семейството на дипломат в Прага през 1937. Тъй като са евреи, родителите на Мадлин заминават за Великобритания за да избегнат Холокоста и Хитлер.

DNC in Philadelphia 2016
Бившият държавен секретар на САЩ всъщност е чехкиня

За да предпазят децата си обаче, родителите на Мадлин Олбрайт не казват на нея и сестра й за еврейското им потекло и те научават едва когато навършват пълнолетие. След войната семейството се завръща в Чехия, но само след няколко години са прогонени от новодошлата комунистическа власт. Благодарение на дипломатическите си връзки, бащата на бъдещия държавен секретар успява да изпрати семейството си в САЩ, където се установяват трайно.

Глория от Куба

Нейните ритми могат да подпалят всяка кръв и нищо чудно, защото Глория Естефан всъщност е кубинка. Семейството емигрира в САЩ след революзцията в Куба, тъй като по време на инвазията в Залива на прасетата баща й се присъединява към американската армия.

Pope Francis in New York
Глория Естефан е родена в Куба

Певицата, която има 7 награди „Грами“ получава американско гражданство едва през 1974-та, при това само защото става част от легендарната група „Miami Sound Machine“.

- реклама -