5 служебни правителства от общо 9 в историята на страната са на Радев

Пет служебни правителства за изминалите пет години, от които четири само в последната година и половина, е създал президентът Румен Радев.

Днес, със свой Указ, президентът разпусна 48-то НС и директно назначи 9-ото служебно правителство в историята на страната.

Освен петте правителства на Радев, преди това служебни кабинети са управлявали страната, като първото бе на Ренета Инджова /17 октомври 1994 г. до 25 януари 1995 г., наследено е от правителството на Жан Виденов/, второто – на Стефан Софиянски / 12 февруари – 21 май 1997 г./, третото- на Марин Райков /13 март 2013 г. до 29 май 2013 г./, и четвъртото – на Георги Близнашки /6 август – 7 ноември 2014 г./

Първото служебно правителство на Радев, създадено по времето на първия му мандат, бе с премиер Огнян Герджиков.

То бе назначено на 27 януари 2017 г. и разпуснато на 4 май 2017 г., като основната му задача бе не само подготовката на изборите, но и подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС – 2018.

В състава му влизаха 20 министри: Илко Семерджиев – на здравеопазването, Стефан Янев – на отбраната, Малина Крумова – вицепремиер, Деница Златева – вицепремиер, Тодор Седларски – министър на икономиката, Николай Павлов – на енергетиката, Спас Попниколов – на МРРБ, Пламен Узунов – на вътрешните работи, Кирил Ананиев – на финансите, Гълъб Донев – на труда и социалната политика, Христо Алексиев – на транспорта, Николай Денков – на образованието, Мария Павлова – на правосъдието, Ради Найденов – на външните работи, Рашко Младенов – на културата, Даниела Дашена – на младежта и спорта, Христо Бозуков – на земеделието, Ирина Костова – на околната среда и водите, и Стела Балтова – на туризма.

Второто правителство

/и шесто изобщо в историята на страната/, е създадено от Радев с премиер Стефан Янев. То работи в периода от 12 май до 16 септември 2021 г. Съставът му е от 19 министри, от които Гълъб Донев отново е социален министър, Бойко Рашков е на вътрешните работи, Атанас Пеканов е вицепремиер, Асен Василев – на финансите, Георги Панайотов – на отбраната, Стойчо Кацаров – на здравеопазването, Виолета Комитова – на МРРБ, Николай Денков отново е образователен министър, Светлан Стоев – на външните работи, Янаки Стоилов – на правосъдието, Велислав Минеков – на културата, Асен Личев – на околната среда и водите, Христо Бозуков – на земеделието, Георги Тодоров – на транспорта, Кирил Петков – на икономиката, Андрей Живков – на енергетиката, Стела Балтова – на туризма, Андрей Кузманов – на младежта и спорта.

Третото правителство на Радев, /и седмо изобщо в историята на страната/, отново е с премиер Стефан Янев. То е назначено на 16 септември 2021 г. и работи до 13 декември 2021 г. То е в почти същия състав като първия кабинет на Янев, но Радев сменя Асен Василев като министър на финансите с Валери Белчев, а Кирил Петков се прощава с поста си на министър на икономиката за сметка на новоназначената Даниела Везиева.

Четвъртото правителство, създадено от Радев в рамките на година и половина, е с премиер Гълъб Донев. То е назначено с Указ от 2 август 2022 г. и работи до 3 февруари 2023 г. Министрите са 20, от които 17 мъже и три жени: Лазар Лазаров е министър на труда и социалната политика, Иван Демерджиев – на вътрешните работи, Христо Алексиев – на транспорта, Атанас Пеканов е вицепремиер, Росица Велкова-Желева е министър на финансите, Димитър Стоянов – на отбраната, Асен Меджиджиев – на здравеопазването, Иван Шишков – на регионалното развитие, Сашо Пенов – на образованието, Николай Милков – на външните работи, Крум Зарков – на правосъдието, Велислав Минеков – на културата, Росица Карамфилова-Благова – на околната среда, Явор Гечев – на земеделието, Никола Стоянов – на икономиката, Росен Христов – на енергетиката, Александър Пулев – на иновациите, Илин Димитров – на туризма, Весела Лечева – на спорта, и Георги Тодоров – на електронното управление.

Петото служебно правителство, общо девето в историята на страната, е назначено от президента Румен Радев с Указ номер 27 от 2 февруари, и започва работа от 3 февруари. Премиер в него остава Гълъб Донев, съставът на кабинета е същия като предходния, но този път Радев предпочете да назначи бившия директор на Държавната опера в Русе и сегашен директор на Софийската филхармония Найден Тодоров.

- реклама -