алкохола

5% от българите са зависими от алкохола

5% от българите са зависими от алкохола, а злоупотребяващите с него достигат 40%. Това сочат данните на организацията Анонимни алкохолици в България.

Днес се навършват 27 години от първата сбирка на Анонимните алкохолици у нас.

Анонимни алкохолици (AA) е общност от мъже и жени, които споделят помежду си своя опит, сила и надежда, за да разрешат общия си проблем с неконтролираната употреба на спиртни напитки и да помогнат на други да се възстановят от алкохолизма. Единственото изискване за членство е желанието да се спре пиенето.

В момента в света има 115 326 официално регистрирани групи на Анонимни алкохолици в повече от 100 държави. В тях членуват 2 040 629 души. Българското АА се ражда на 5 декември 1989 г. В клиниката на 4-ти километър в столицата се провежда първата сбирка на Анонимни алкохолици. Днес сбирки на АА правят 25 групи в 15 града.

Вече има сформирани групи на АА в затворите в Плевен, София, Стара Загора, както и в психиатричните клиники в Раднево и Суходол. Анонимни алкохолици в България работи в тясно сътрудничество с общопрактикуващи лекари, психолози, психиатри, токсиколози, с общинските центрове за превенция и някои пробационни служби.

Ефективността на програмата на Анонимни алкохолици, според лекарите, се дължи на факта, че на едно място са събрани хора, които имат един и същ проблем. Новодошлите се идентифицират с вече трезвия алкохолик и се вдъхновяват и мотивират да опитат и те да станат като него – да се отърват от теглото си.

Почти 90% от хората употребяват алкохол, а между 4 и 7 % от тях се пристрастяват към него, т.е. стават алкохолици. В България алкохолно зависимите са 5% от населението, а злоупотребяващите достигат 40%.

Злоупотребата с алкохол като причина за смърт е на трето място след сърдечно-съдовите заболявания и злокачествените образувания. Алкохолът е в основата на повече от 50% от фаталните ПТП и е причина за над 60% от тежките престъпления (убийства, побои, изнасилвания).

41% от битовите травми и трудовите злополуки са следствие от прекомерна употреба. Всяка година над 2 000 семейства у нас престават да съществуват поради системно пиянство.

Лекарство против болестта алкохолизъм до ден днешен не е открито. Нито терапия, която да поддържа дългосрочна ремисия.

- реклама -