Конго

5 неща за далечно Конго: Страната, която захранва мобилните ви телефони

Демократична република Конго е водещият производител на кобалт в света – метал, който се използва при захранването на мобилни телефони и електрически коли. Далечна и непозната, ето пет неща, които трябва да знаете за страната, която чрез минералните си залежи, играе изключително важна роля в световната икономика.

1. Смяната на властта никога не е ставала по мирен път

В неделя в страната ще проведат ключови президентски избори. Трима са кандидатите да наследят на поста президента Жозеф Кабила. Но, откакто обявява независимост през 1960 година насилието винаги е съпътствало предаването на властта от един лидер на друг.

Първият президент на Конго след вота през 1960 година става Жозеф Касавубу, а за премиер е избран Патрис Лумумба. Той обаче е уволнен след борба за надмощие във властта. Година по-късно, след намесата на бившия си колониалист Белгия, той е предаден на бунтовнически сили, които го убиват, разчленяват тялото му и пускат останките в киселина.

Всъщност лидерът в сянка в първите години след независимостта е армейският генерал Мобуту Сесе Секо, който става президент след преврат през 1965 година. След 32 години начело на страната той е свален от власт от бунтовниците, които получават помощ от съседни държави.

Неговият наследник – лидерът на бунтовниците Лоран Кабила беше убит от бодигарда си през 2001 година. Неговият син – Жозеф Кабила, го заменя на поста едва 29 годишен, което го прави най-младият лидер в света по това време.

Две години, след като трябваше да предаде властта, Кабила се оттегля от поста. Мнозина от гражданите на Конго с надяват, че след вота в неделя той ще предаде по мирен път президентството на своя наследник.

2. Страна на богатствата

Страната е ключова за продажбите на електрически автомобили. Сред множеството природни ресурси в Конго се намират най-големите залежи в света на кобалт – ключова съставка при производството на батерии, които захранват мобилни телефони и електрически коли.

На теория залежите от кобалт и други минерали като диаманти, мед и злато би трябвало да направят страната една от най-богатите в Африка. Но всъщност гражданите й са едни от най-бедните на континента.

Демократична република Конго е експлоатирана заради богатствата си от пристигането на първите европейски изследователи през 15-ти век. През 19-ти век крал Леополд Втори Белгийски управлява страната като своя лична колония, принуждавайки хората да събират каучук, за да може да се задоволи търсенето в Европа на гуми за велосипеди, а в 20 век – търсенето на автомобили.

След това медта се превръща в основна износна суровина за колонизаторите.

В ерата след независимостта облагодетелстваният е президентът Мобуту, а хората изнемогват. Днес корупцията и лошото управление не позволяват на естествените богатства да подобрят живота на обикновените хора.

3. Това е изключително голяма страна

Демократична република Конго е с територия приблизително колкото Западна Европа, но с много лоша инфраструктура. Най-бързата магистрала на страната е река Конго.

4. Гласуване, захранвано от батерии?

Обширни части от Конго са без течаща вода или електричество. Но на изборите ще се гласува електронно. Всеки гласоподавател ще влиза сам в тъмната стаичка и ще прави своя избор посредством устройство, което прилича на огромен таблет.

След това лист с избрани от него кандидат ще бъде принтиран на бюлетина и след това пусната собственоръчно от гласуващия. След това хартиените бюлетини ще бъдат преброени. В машините ще се пази информация за броя принтирани бюлетини, което ще помогне за сравняване на резултатите.

5. Войната и Ебола дестабилизираха изтока

Източната част на Конго беше най-тежко засегната от гражданската война през последните две десетилетия. Множество бунтовнически групировки контролират различни части от страната, но най-голямо предизвикателство за сигурността в момента е Бени в Северно Киву.

Не само че този район действат опасната Ислямистка групировка от Уганда и Обединените демократични сили (обединение от бунтовнически групировки), които извършват атаки срещу цивилни, правителствените сили и ООН, но той е и активна зона на Ебола. Първите случаи бяха потвърдени в началото на тази година и до момента заразените са над 500 души.

Това е втората мащабна епидемия от откриването на вируса през 1975 година, когато страната беше известна под името Заир. Болестта уби над 11 000 души в Западна Африка между 2013 и 2016 година – основно в Либерия, Гвинея и Сиера Леоне.

Източник: Би Би Си

- реклама -