Пет мита за френския чуждестранен легион

Много млади наши сънародници дават мило и драго да бъдат в редиците на Френският Чуждестранен Легион, оказва се, че това не е райското кътче на земята, условията на службата не са курорт. Легионът е създаден да защити властта от възмутеното обществено мнение. Легионерите ги изпращат на най-тежките и опасни задачи, а на война е като на война – загубите за неизбежни.

Основан е през 1831 г. През отделни периоди от съществуването си легионът наброява над 40 хиляди души личен състав. Например, през август 1914 г. 5-те полка на Чуждестранния легион наброяват 42 883 души, представители на над 52 националности.

Тренирането в Легиона е известно не само като физическо предизвикателство, но и психическо такова. Към 2009 г. между 7500 и 8000 души от 136 страни служат сред 11-те полка на легиона. Легионът има 9 бюра за набор на кадри във Франция и един център за предварителен подбор в Париж.

Мнозина българи, руснаци, македонски българи, сърби, хървати, поляци и пр. атакуват легионерските казарми с надеждата да получат заветното бяло кепе и знака на легиона във вид на граната.

Съществуват редица митове, заради които мнозина се втурват да стават френско „пушечно месо“.

Мит 1.

След пет години служба легионерът получава френско гражданство. Това не е така. Френски гражданин можеш да станеш след седмата година служба, тоест след два петгодишни договора.

Мит 2.

Записалите се за легионери получават по 5000 евро на месец. Първо, такава заплата имат само старшите офицери, сержанти, аджодани до които се стига много трудно. Второ, дори в този случай легионерът не получава всички пари на ръка, а само една пета. Другата част отива в специална сметка на легиона и от нея легионерът може да се възползва само след изтичането на договора. С други думи, не дай си боже да те убият или дезертираш, всички пари остават в легиона. Освен това първата година легионерът получава скромната сума от 750 до 1000 евро, макар за някои наши сънародници тази сума да изглежда фантастична.

Мит 3.

Условията на службата са курорт. По-голямата част личния състав на легиона прекарва на места, които наричат „трудни за обитаване“, примерно във френска Гвиана, която още се нарича „Сухата гилотина“. Който изкара три години тук, сериозно закъсва със здравето заради лошия климат. Малко по-добра е службата в пустинно Джибути, а още по-лошо е на тихоокеанския атол Муруруа, заразен с радиация след ядрените опити.

 

Мит 4.

В легиона никого не унижават. Това не е истина. Първите шест месеца унизителните задачи и издевателства, боят ще ви съпътстват на всяка крачка, особено ако не знаете френски език. Дори да сте силен, няма да избегнете униженията на по-възрастните. Легионът има мрачната слава на укротител на най-върлите бандити.

Мит 5.

В легиона не можеш да загинеш или да станеш инвалид. Смъртта и травмите са постоянен спътник на легионерите. Мнозина не издържат на суровия климат, но има и загуби по време на боевете. Защото легионът е създаден да защити властта от възмутеното обществено мнение. Легионерите се изпращат на най-тежките и опасни задачи, а на война е като на война – загубите за неизбежни. Готови за всякакво престъпление наемници са изгодни на Франция, която лицемерно се прикрива зад демократични лозунги. За съжаление нашите момчета не разбират, че легионерското подаяние не си струва съсипаното здраве, а още повече живота. Не е задължително да имаш много мозък, за да ти е ясно, че можеш да работиш и печелиш и в Родината, но в много по-спокойни условия