дизайн

5 класически правила в интериорния дизайн, които не бива да нарушавате

Трудното при обзавеждането на помещение е да съобразите мястото и финансите, с които разполагате, да подберете правилно мебели и детайли, които да внесат уют в стаята.

Ако се затруднявате при дизайна, вижте кои са петте правила, които не трябва да нарушавате.

дизайн
Снимка: Pinterest

1. Подберете правилно завесите си

Прекалено късите или пък твърде дългите завеси са еквивалент на недобре съчетани дрехи според тялото Ви. Премерете дължината и ширината добре, не забравяйте да предвидите корниза и чак след това хванете ножиците.

Поставете корниза на средата (или по-високо) между прозореца и тавана. Не използвайте твърде къс корниз, защото завесите ще бъдат разположени пред по-голямата част от прозореца и по този начин ще загубите светлина.

дизайн
Снимка: Pinterest

Ако пък искате на закачите корниза съвсем близо до тавана, използвайте по-големи куки и оставете завесата да виси на 5 – 7 см. под корниза. За по-модерен вид изберете дължина почти до земята (около 1 см. разстояние между плата и пода). А за по-романтичен изглед пуснете плата на опре в пода.

Уверете се, че дължината на корниза е такава, че когато парчетата плат са „отворени“, вътрешните ръбове покриват само рамката на прозореца, но не и стъклото. Ако мястото не ви позволява това, по-добре е да заложите на щорите.

Общата ширина на завесите трябва да бъде 2 – 2 и половина пъти ширината на прозореца. По този начин се придава усещане за цялост. Не позволявайте плата да бъде напълно изпънат, когато завесите са „затворени“, това оставя впечатление за тъга.

дизайн
Снимка: Pinterest

2. Изберете точен размер килим

Ако разполагате с просторна всекидневна, съответно и с повече мебелировка за сядане, килимът трябва да лежи под всички мебели (включително предните и задните крачета). Ако диванът е разположен точно пред стената, задните му крачета може да бъдат извън килима. Но в никакъв случай не бива да избирате размер, който да обхваща единствено масичката за кафе. Краката Ви трябва удобно да почиват върху мекия килим.

За трапезарията, независимо от формата на масата, изберете килим, който обхваща масата и столовете, дори когато те са дръпнати назад. Ако не подберете правилните размери на килима, рискувате гостите Ви непрекъснато да го подгъват, когато движат столовете си.

дизайн
Снимка: Pinterest

За спалнята най-добре е да сложите килим, отново обхващащ всички мебели. Ако не можете да си го позволите (защото цената се определя от мерките), то поне достатъчно голям килим, така че леглото изцяло да бъде върху него и да остава достатъчна широчина отстрани. В никакъв случай не избирайте размери, които ще обхванат само празното пространство пред леглото.

Други опции са да поставите килима точно пред нощните шкафчета; може да изберете два по-малки за двете страни на леглото; а за стая, в която леглото се намира до стената, изберете килим с дължина като тази на самото легло.

дизайн
Снимка: Pinterest

3. Заложете на цветове от една гама

Това е приоритет, който трябва да поставите на първите места в списъка си. Изборът на цветна палитра и равномерната й обработка из цялата стая е безупречен начин да гарантирате единството в помещението.

Изборът на цветова гама е най-трудната част, но веднъж след като се спрете на нещо, подборът на мебелите става много по-лесен.

4. Поставете картините на нивото на очите

Ако разполагате с празна стена и много картини, не бързайте да взимате чука. Първо помислете, картините изглеждат най-добре на около 150 см или приблизително на нивото на очите. Не закачайте картини близо до тавана, защото това внушава чувство за клаустрофобия.

дизайн
Снимка: Pinterest

Когато имате произведения на изкуството в различни размери, подравнете ги спрямо центъра на всяко от тях, т.е. измерете 150 см от пода, направете с молив съвсем тънка линия и се опитайте, когато закачате картините, средата на всяка да се пада точно върху линията. Никога не ги подравнявайте отгоре или отдолу.

Съобразете ориентацията на картините с тази на стената. Например, закачете две пейзажно ориентирани картини една под друга, ако пространството е по-скоро вертикално, и две картини с портретна ориентация една до друга, ако стената е хоризонтална.

Може да „разчупите“ атмосферата, като подредите картините „решетъчно“. Особено ако разполагате с произведения в един и същ размер, този тип подредба е идеален. Просто разположете тъждествен брой картини на няколко реда, като оставите абсолютно еднакво разстояние между тях.

Ако пък притежавате множество изображения, различни по форма и размери, опитайте да ги групирате. Закачете основната картина на правилната височина и подредете останалите около нея. Придържайте се към не повече от 2-3 вида рамки.

дизайн
Снимка: Pinterest

5. Снабдете се с вариация от светлинни източници

Когато светлината идва само от един източник (полилей на тавана), тя „пада твърдо“. Поставянето на множество източници на „мека“ светлина из цялото помещение подобрява атмосферата и създава усещане за топлина и дълбочина.

Разбира се, всички ние нарушаваме някои от тези правила, но понякога насоките в една област могат да спомогнат усъвършенстването в друга. Най-важното е да бъдете уверени!

 

Източник: Apartment Therapy

 

- реклама -