5 истории на деца Маугли отгледани от диви животни

Само преди дни целият свят научи историята на Люба или както медиите я нарекоха – детето Маугли от Русия. Момиченцето и живяло в нечовешки уловия в апартамент в покрайнините на Москва.

Всъщност в света има известни десетки случаи на деца Маугли.

Момичета и момчета отгледани от животни. Най-често – от вълци. Но също така има случаи на деца, приютени в семействата на кучета, маймуни, панди, леопарди и кенгура. Понякога децата са били изгубени, друг път – родителите сами ги изоставяли.

1. Марина – отгледана от маймуни

Малката Марина е отвлечена през 1954 г. Тогава е едва 5-годишна. Похитителите й я изоставят в гората. Там тя прекарва следващите 5 години от живота си в компанията на маймуни.

Маринабила открита случайно. Оцеляла е под грижите на маймуните, хранела се с корени, плодове и банани и се катерела по дърветата заедно със своето ново семейство.

За съжаление нейните “спасители“ се възползвали от това, че е забравила да говори и я изпращат в публичен дом, откъдето тя успява да избяга.

По-късно тя била взета за робиня от някакво семейство, но спасена от съседка, която открива нейните роднини. Те взимат Марина при себе си и се грижат за нея.

Днес Марина има съпруг и деца. Невероятните си приключения описва в книга. Колко са умни маймуните, сред които е живяла доказва една от историите в книгата. Веднъж Марина се отровила с някакво растение. Една маймуна я накарала да пие вода, докато не го повърне.

2. Амала и Камала – отгледани от вълци

Може би най-документираният случай от всички известни е да сестрите Амала и Камала. През 1920 г. жителите на индийско село потърсили помощ от мисионерите – имало призраци в джунглата. „Призраците“ се оказали две момиченца – на 8 и на 12 години.Преподобният Джоузеф Сингх заловил децата след дълго следене на пещерата, в която се укривали. Той бил шокиран от видяното – двете момичета тичали на 4 крака, ловували заедно с вълците и спяли заедно с тях. Настанили децата, отгледани от вълци, в сиропиталище. Там им дали имената Амала и Камала. Дълго време момичетата отказвали да носят дрехи, били активни нощно време, спяли свити в ъгъла на стаята.

След една година престой в цивилизацията по-малкото момиче починало.

По-голямата Камала живяла сред хората 9 години. Научила се да ходи на два крака. Починала на 17 годишна възраст от бъбречна недостатъчност. Умственото й развитие било на дете на 3,5г. Завидни били уменията й на вълк – бързо придвижване на 4 крака и силно обоняние, можела да подуши месо от 70 метра. Имала и невероятен усет за ориентация.

3. Права – чуруликащото момче от Русия

Права е седемгодишно момче от Русия, открито в малък двустаен апартамент. Живеел там заедно с 31-годишната си майка.

Детето било изолирано в стая, пълна с клетки с птици. Майката го третирала като домашен любимец. Тя никога не го е удряла или оставяла без храна. Но и никога не му е и говорила.

Единствената му комуникация била с птиците.

Права не можел да говори, а само чуруликал. Когато не го разбирали, той махал с ръцете си, сякаш са крила. След като майка му го предала на социални грижи, Права е преместен в център за психологическа грижа.

4. Отвлечен и отгледан от леопард

2-годишно момче от малко индийско селце било отвлечено от женски леопард. Три години по-късно ловец убил животното и открил трите му малки. Едно от тях било вече 5-годишно момче. То е върнато на семейството му. Първоначално можело само да кляка и да тича на 4 крака толкова бързо, колкото възрастен може на 2 крака. Той хапел и се биел с всеки, който го доближи. Предпочитал да яде сурови съседските птици. Не можел да говори, а само ръмжал. По-късно се научил да говори и да върви правилно. След време ослепял от катаракта. Причина за болестта не бил престоят му в джунглата, а наследствена болест.

5. Лобо – момичето вълк

През 1845 в Мексико едно момиче е било забелязано да тича на четири крака заедно с глутница вълци. Заедно атакували стадо кози. Година по-късно детето е видяно отново. Този път до се храни заедно с вълците – плячката им била коза. Веднъж е била уловена от хора, но е успяла да избяга. През 1852г. е забелязана да храни две малки вълчета. Успяла е да избяга в гората и повече никой не я е видял.

За разлика от Маугли, който е измислен герой в „Книга за джунглата“ , това са истинските истории на деца – жертва на човешката жестокост, намерили утеха сред дивите животни.