5 грешки в закуската

Грешка 1: Закуска бързо и на крак

Закусете и не бързайте.

Проучване показва, че храненето на крак, дори да е с качествена храна, крие допълнителни рискове – докато вървим навън сме подложени на редица разсейващи фактори, които отвличат вниманието ни от храната и това води до прeяждане. Също така неправилното бързото и неправилно дъвчене при храненето на крак (а и не само) може да доведе до храносмилателни проблеми в последствие.

Грешка 2: Не се приемат достатъчно фибри

Друга често срещана грешка е закусването предимно с прости въглехидрати – важи както за голяма част от споменатите по-горе преработени храни, така и за набиращите все по-голяма популярност готови зърнени закуски. Някои от които дори твърдят, че са „фитнес“…

Истината е, че за да бъдат вкусни и примамливи за потребителите, тези закуски съдържат доста подсладители – захар, шоколадови парченца, сушени плодове и други подобни в себе си.

Консумацията само на бързи въглехидрати и преработени храни води и до бързо огладняване. Това е така, защото тези храни обикновено са с висок гликемичен индекс – т.е. влияят силно на нивата на кръвна захар, като я вдигат рязко при приема им, след което се стига и до бърз спад и глада се завръща.

От друга страна, богатата на  фибри храна има точно обратния ефект – те са с нисък гликемичен индекс, тялото ги разгражда и консумира по-бавно и това осигурява по-дълго и равномерно отпускане на енергия.

При избора си на закуска, винаги обръщай внимание на фибрите и се увери, че включваш достатъчно от тях в нея.

Грешка 3: Не се приемат достатъчно белтъчини

Трябва да включиш и достатъчно белтъчини в закуската си. Те също са от ключово значение за засищането на тялото и възстановяването му, а пренебрегването им е грешка, която много хора правят в избора си на закуска, защото не намират храните, които ги съдържат, за подходящи за това хранене.

Но това не означава, че непременно трябва да закусваш с месо, риба или протеин на прах… Млечните продукти, яйцата, дори някои зеленчуци и зърнени култури също са добри източници на протеин, които също така са и подходящ и вкусен вариант за закуска.

Грешка 4: Избягват се мазнините

Мазнините са най-криворазбрания макронутриент и много хора ги избягват не само в закуската си, а като цяло в режима си, когато се опитват да отслабнат, защото смятат, че мазнините те правят дебел… Това съвсем не е вярно!

Полезните мазнини рябва да са неизменна част от твоето меню. Редом с въглехидратите и белтъчините. А закуската трябва да съдържа всеки от тези макронутриенти.

Грешка 5: Закуската е прекалено малка

Много хора всъщност не закусват достатъчно добре, освен че не приемат правилните храни, те като цяло не приемат и достатъчно калории за това толкова важно хранене.

А обилната, засищаща закуска е много добър и здравословен старт на деня – тя ще забърза метаболизма и ще те зареди с енергия за предстоящите задачи, освен това ще държи тялото сито през почти половината ден, докато не дойде време за междинно хранене или обяд. А това сваля риска от бързо похапване на крак и негативните му последствия до минимум.

- реклама -