4 дни до Коледа: Какъв бюджет отделят хората за подаръци?

4 дни до Коледа: Какъв бюджет отделят хората за подаръци? Потребителите най-много купуват дрехи, обувки и аксесоари, на второ място храни и напитки, а на трето козметика и парфюми

Остават 4 дни до Коледа и еуфорията за празниците нараства. Повечето хора предпочитат да започнат по-рано с коледното пазаруване, за да разпределят разходите си.

“Започнах доста от рано, защото в един ден

е пълна каша да купиш подаръци за всички. Много е трудно. Но примерно поне 2-3 седмици”, каза Илияна.

“Ние не купуваме всичко в последния момент. Може би преди около месец, първо за децата, после за близките, подготвени сме предварително”, добави Илко Йорданов.

Въпреки инфлацията, хората не се отказват

от подаръка за близък човек, предава btvnovinite.bg.

“Определено спрямо миналата година има покачване на покупките, основно за подаръци. Хората някак си се отърсиха от пандемията и искат да направят един хубав празник”, обясни Александра Постолова, собственик на верига магазини.

“Не мога да кажа точно, долу-горе

между 500-600лв. Но за всички близки роднини гледам да има по нещичко”, каза Илияна.

“Когато се появи един празник ние малко позабравяме и разпускаме края. Това включва и да похарчим малко повече пари, да го изконсумираме, което е една илюзия. Но явно човек има нужда от тази илюзия, която и търговията много добре експлоатира”, каза психологът Михаил Михайлов.

Потребителите най-много купуват дрехи,

обувки и аксесоари, на второ място храни и напитки, а на трето козметика и парфюми.

“Когато подготвяме подарък трябва да помислим освен категориите цена, качество, а и дали носи смисъл този подарък”, каза финансовият консултант Росица Вартоник.

Въпреки старанието, понякога подаръкът не покрива очакванията на притежателя.

“Овладейте емоциите първо, след това да си

направим един списък, на подаръците които искаме. Има един трик, който е за хората, които не са способни да овладеят емоциите – оставяме вкъщи всички кредитни и дебитни карти, и взимаме сумата, която сме определили за съответните разходи и харчим това, което е в джоба. Това също не е 100% гаранция, но помага”, добави Росица Вартоник.

Качеството и желанието на близките са ключови при пазаруване, но бъдете внимателни и с бюджета, с който разполагате.

- реклама -