5,1 по Рихтер разлюля Аржентина часове след като стана ясен новия президент

Лявоцентристкият кандидат Алберто Фернандес постигна убедителна победа на президентските избори в Аржентина. 60-годишният Фернандес спечели 48 процента от гласовете, а неговият консервативен съперник и връстник Макри получи 40 на сто. Това показват данни от почти пълното преброяване на подадените бюлетини.

Резултатът позволява на Фернандес да спечели още на първи тур, без да е необходим балотаж.

За да бъде избран още на първи тур на президентските избори в Аржентина, кандидатът се нуждае от 45 процента от гласовете или от 40 процента, ако има 10-процентна преднина пред втория. Фернандес обеща да въведе „нов ред“ и да изгради страна „с повече равенство и солидарност“.

Неговата кандидатка за вицепрезидент Кристина Фернандес де Киршнер заяви, че той е изправен пред много трудната задача да спаси страната, „разрушена“, по думите й, от „неолибералните“ политики на Макри.

Макри призна поражение и поздрави своя наследник на поста. Той обеща, че опозицията ще действа по „разумен, конструктивен и отговорен“ начин. „Ще продължим да работим заедно за всички аржентинци“, каза държавният глава и добави, че е поканил Фернандес на закуска днес.

Малко след като стана ясна победата на Фернандес беше регистрирано земетресение от 5,1 по Рихтер.

Според Американската служба за геоложки проучвания епицентърът е бил близо до границата с Чили. Треморите са регистрирани в 03:55 централно гринуичко време. Епицентърът на земетресението е на 130 километра северозападно от град Сан Мартин. То е разположено на дълбочина 10 километра.

Засега няма съобщения за наранявания или разрушения.

- реклама -