5 000 деца чакат за прием с ясли в София

164 ДГ, Горна Баня, протест, директорка, уволнена, родители

През 2019 г. ще бъдат разкрити нови 1050 места в детските градини, а в момента в детските заведения се отглеждат около 47 000 деца. Това съобщи зам.-кметът по образование в Столичната община доц. Тодор Чобанов. Към днешна дата 5000 деца чакат за място в ясла. Днес се проведе общественото обсъждане на промените в наредбата за прием на деца в общинските детски градини и подготвителните групи в общинските училища на територия на столицата.

Поводът за изменението е, че миналата година много от братята и сестрите на деца, които вече посещават градина останаха извън класирането. Другият повод е, че ако новият текст в този документ бъде приет, деца с ЛКК няма да бъдат приемани, а само с ТЕЛК”, заяви Антонина Кенова, от Националния инициативен комитет за качествено и иновативно образование. 

 

детска градина

В зала родителите се разделиха по отношение на социалните критерии, засягащи даването на точка за братя, сестри и породени деца и допълнителна точка за адрес, намиращ се в района на съответното детско заведение. Според част от тях те са дискриминационни и трябва да отпаднат, а други настояха те да останат. 

 

Общината предвижда да увеличи броя на децата в яслените групи от 20 на 23.

 

Мотивите на общината повече деца да бъдат записани в яслените групи е, че рядко всички малчугани едновременно посещават забавачката. „Увеличаваме броя на точките за работещи родители, увеличаваме тежестта на местоживеенето“, обясни зам.-кметът. Редукцията на децата с хронични заболявания от 5 на 3 в група.”, очерта новостите Чобанов.

 

Промените в Наредба предстои да бъде разгледана от комисиите на Столичния общински съвет, след което ще трябва да бъдат гласувани от общинските съветници. Едва тогава ще бъде променен софтуерът на системата за прием, който с новите критерии трябва да заработи от догодина.