Най-големите банки готвели изтегляне от Великобритания от догодина

Най-големите банки се готвят да се изтеглят от Великобритания в началото на 2017 г., след старта „Брекзит“. Това предупреди от страниците на вестник „Обзървър“ президентът на Британската асоциация на банкерите Антъни Браун.

Очаква се оттеглянето да започне през първото тримесечие на 2017

„За банките Brexit не просто означава налагането на допълнителни тарифи за търговия – както може да бъде в случаят с други сектори. Тук става въпрос за това дали банките имат законно право да предоставят услуги“, казва Браун.

В повечето международни банки проектни екипи сега решавали какви действия да  предприемат, за да гарантират обслужването на клиентите.

„Очаква се по-големите банки да започнат оттеглянето си през първото тримесечие на следващата година„, казва Браун. Въпреки това той предполага, че като световен финансов център Лондон ще бъде в състояние да оцелее.

Британският премиер Тереза Мей каза, че Лондон смята да задейства член 50 от Лисабонския договор за излизане от ЕС до края на март 2017 година. През юни 2016 г. на референдум около 52% от поданиците на Обединеното кралство гласуваха за излизането на страната от Европейския съюз.

Огромни загуби

Великобритания може да загуби над 66 млрд. паунда на година при крайния вариант на Брекзит. Това съобщи неотдавана „Таймс”, позовавайки се на изтекли наскоро правителствени документи. От изданието уточняват, че ако Великобритания напусне Европейския съюз и реши да разчита на Световната търговска организация, БВП на страната ще се срине с близо 9,5%.

- реклама -