Кардиолози категорични: Сексът е важен за добрата работа на сърцето

Много и различни медици изследват как сексулната активност влияе на здравето на мъжете и жените. Интимните ласки правят двойката по-щастлива, заздравява емоционалната връзка – не случайно съществува изразът „секс за сдобряване“. Също така сексът укрепва имунната система, понижава кръвното налягане, намалява риска от преждевременна смърт, като ограничава вероятността от развитие на сърдечносъдови заболявания, пише сп. „American Journal of Cardiology“.

Специалисти от изследователския институт на Нова Англия са направили проучване с 1120 мъже и жени на възраст под 65 години. Резултатите показват, че редовният полов акт може не само да понижи риска от болести на сърцето, но и да намали неприятните им симптоми при евентуално развитие на по-късен етап.

Активният сексуален живот също така увеличава шансовете за оцеляване след сърдечен удар.

сърце болести на сърцето

Изследователите са установили, че за хората, които са правили секс повече от веднъж седмично преди инфаркт, вероятността да получат втори пристъп е с 27 процента по-малка. Периодичната сексуална активност намалява риска с 8 процента.

Секс за здраве

Според кардиолозите веднъж седмично ако човек има полов акт . В идеалния случай седмичният секс може да увеличи шансовете за оцеляване с 37 процента.

Предишно проучване е установило, че мъжете с по-нередовен полов живот са изложени на повишен риск от сърдечносъдови заболявания, независимо от това дали страдат от еректилна дисфункция. Авторите му подчертават, че възможността да се прави редовен секс е признак за цялостно добро здраве, допълва БТА.

- реклама -
Flashlight gif 640×90