цигари, специфичен акциз, пропорционален акциз

Парламентът прие на първо четене увеличаването на специфичния акциз на цигарите

Парламентът прие промени в Закона за акциза и данъчните складове, увеличаващ специфичния акциз на цигарите от 70 на 101 лв. за 1000 къса. Промените в Закона бяха приети на първо четене.

Едновременно с това пропорционалният акциз поетапно ще се изменя, за да достигне минималните нива на облагане за Европейския съюз до 1 януари 2018 г. През 2017 г. е предвидено пропорционалният акциз да бъде 27 % от продажната цената за 2017 г., а за 2018 г. 28 %. С цел намаляване на административната тежест при лицензирането и при регистрационните режими е предложено от административните задължения на лицата да отпадне предоставянето пред митническата администрация на удостоверения за наличие или за липса на данъчни задължения и на задължения за осигурителни вноски. Информацията ще се получава по служебен ред от Националната агенция за приходите.

Опозицията против измененията

В рамките на дебата народният представител Георги Търновалийски от ПГ на „БСП лява България“ заяви, че от БСП няма да подкрепят по-голямата част от промените. От БСП посочиха че промените в данъчните закони за 2017 г. са пакетирани в един законопроект за изменение и допълнение и определиха това като недобра порочна практика. Според тях честата промяна в данъчните закони не е добра.

Народният представител Петър Чобанов призова народните представители от ДПС да се въздържат от подкрепа на законопроекта. Според него за поредна година всички данъчни закони се представят в един общ куп, което не позволява детайлна дискусия по тях. Според него част от нещата са писани „на коляно“ и единственото решение е да се сформира работна група, която да огледа тези неща.

От Реформаторския блок заявиха, че ще направят предложения между първо и второ четене

- реклама -