Папагал изпревари сензорите за дим при пожар и спаси стопанина си

Папагал спаси стопанина си при пожар в жилище в Австралия. Домът на мъжа в щата Куинсланд, е изпепелен, но мъжът е бил предупреден и спасен от папагала си, който пронизително крещял името му, за да го предупреди за бедствието, съобщават местни медии.

Антон Нгуен вече спял, когато пожарът избухнал в дома му в Бризбейн. За да го алармира за опасността, папагалът му Ерик няколко пъти изкрещял пронизително „Антон! Антон!“
„Ерик, папагалът ми, започна да крещи. Събудих се и надуших дима. Грабнах Ерик, отворих вратата и поглеждайки назад, забелязах няколко пламъка“, разказва Антон Нгуен за „Найн нюз“.

Спешните екипи са пристигнали на мястото около 2,30 сутринта, намирайки Антон и Ерик пред „погълнатата от пламъци“ къща. Пожарът бил потушен преди да достигне съседните имоти.

„В къщата е имало сензори за дим, но птицата е алармирала стопанина си преди те да се задействат“, казва инспектор Кам Томас от пожарната служба на Куинсланд, цитиран от Ей Би Си.

Антон Нгуен споделя, че е добре, въпреки че още е в шок от случилото се. В ход вече е разследване, целящо да установи причината за пожара.

- реклама -