47-то НС с нов шеф: Кой е той?

Новите депутати избраха Никола Минчев от ПП за председател на 47-то НС. Срещу кандидатурата гласуваха единствено от ГЕРБ и „Възраждане“.

Изборът

До избора му се стигна следд като депутатите гласуваха правила за избор на шеф на парламента, а след това Кирил Петков поиска почивка.

След нея Минчев бе избран със 158 депутатски гласа. Корпоративният адвокат, който е специалист е по процесуално право, беше предложение на парламентарната група на ПП, направено от Кирил Петков от трибуната.

Бизнесменът Цончо Ганев, завършил Стопанската академия в Свищов, пък бе втората номинация за председател на парламента, издигната от „Възраждане“.

„Днес слагаме началото на парламентарния живот на 47-то НС. В благоприятното положение сме на хора, които наскоро са получили доверието на българските граждани. Но предстои да свършим по-тежката задача – доверието да бъде оправдано“, бяха първите думи на новоизбрания председател на 47-ото Народно събрание.

„Парламентът отразява нагласите на обществото. Избирателят ни дава ясен знак, че очаква екипна работа. Нека посрещаме различията с уважение, нека общата воля личи в качествената и разумна дискусия в парламента“, призова Минчев.

„Нека в рамките на един пълен 4-годишен мандат да наложим нов модел на правене на политика“, апелира още той. Новият парламентарен председател призна, че за него е голяма чест да бъде на този пост и обеща, че ще работи „за това българският парламент да бъде място за свободни и градивни дискусии“ за приемане на закони, които да подпомогнат промяната и да живеем в една по-добра България.

Кой е Никола Минчев?

Юрист по образование, Никола Минчев водеше листата на „Продължаваме промяната“ за Перник. Сферите му на работа като адвокат са недвижими имоти, енергетика и общо корпоративно право.

Завършил е 91. Немската езикова гимназия и Софийския университет, както и право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е корпоративен адвокат в „Джингов, Гугински, Кючюков и Величков“, считано за една от най-старите бизнес адвокатски кантори у нас.

Владее български, английски и немски. Семеен, с две деца.

Заместници

Последва процедурата за избор на заместник – председатели на парламента. Така заместник от името на ПП ще е  Мирослав Иванов, който е родом от Ямбол, също е юрист и чиято кауза е изграждане на една модерна България.

Заместник от ГЕРБ-СДС ще бъде отново Росица Кирова. ДПС пък пожела на Минчев да бъде пръв сред равни, стриктно да спазва правилника и справедливо да се отнася към всички партии в НС. Техният заместник е Мукаддес Налбант. БСП  издигна за поста отново Кристиян Вигенин. ИТН пък пожелаха на Минчев кураж и здрави нерви. Техният заместник ще е Ива Митева, която в предишните два парламента – 45 и 46-я – бе шеф на НС. ДБ пък отново предложи Атанас Атанасов. След като Цончо Ганев не получи нужното одобрение за председател на НС, той бе издигнат за заместник-шеф от името на „Възраждане“. Всички тези номинации бяха одобрени единодушно с 239 гласа.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено