Атанас Янев осъден, кмет община Дупница

Прокуратурата забрани на обвинените по сделката за АЕЦ „Белене“ да напускат страната-ВИДЕО

Обвиняемите по сделката за АЕЦ „Белене“ не могат да напускат страната. В петък срещу Любомир Велков и Мардик Папазян, бивши директори на НЕК, бяха повдигнати обвинения за нанасяне на загуби за хазната заради договор за АЕЦ Белене.

Двамата са с мярка „Подписка“.

Прокурорът е разпоредил и е издал постановление двамата обвиняеми по сделката за АЕЦ „Белене“ да не напускат страната без негово разрешение. Това заяви на брифинг в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

 

Престъплението, за което е повдигнато обвинение предвижда наказание от 3 до 10 г. лишаване от свобода

Разследването е започнало от 2014 г., но чак сега прокурорите са събрали необходимите доказателства за да повдигнат това обвинение.

Очакват се още арести

Разследването продължава и в следващите седмици от Софийска градска прокуратура са планирали и други следствени действия срещу други длъжностни лица„ Подробности не бяха съобщени.

В петък на 14 октомври Софийска градска прокуратура е повдигнала обвинение и е привлякла като обвиняеми две лица, които са били и в момента са бивши изпълнителни директори на Националната електрическа компания. Става дума за Любомир Велков и Мардик Папазян. Обвиненията срещу тях са заради подписаните договори и заради това, че „са поели задължения, които надхвърлят естествените и нормални договорни отговорности“.

Вредата е в размер на повече от 77 млн. евро, тъй като в договора, който те са сключили с изпълнителния директор на „Атомстройекспорт“, са приели за сметка на НЕК да бъдат всички разходи по транспортиране на оборудването на АЕЦ „Белене“ до Русия.

- реклама -