НЕК работодатели електроенергия цени КЗК глоба

Двама бивши директори на НЕК на съд заради неизгодна сделка за АЕЦ „Белене“

Софийска градска прокуратура обвини двама изпълнителни директори на НЕК за сключване на неизгодна сделка, от която е произлязла щета в размер на повече от 77 млн. евро.

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняеми на 14 октомври 2016 г. Любомир Велков и Мардик Папазян за това, че на 28.11.2007г.  съзнателно са сключили неизгодна сделка – „Рамков договор за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ „Белене”, България“ на стойност 205 млн. евро с  „Атомстройекспорт“, Москва. В резултат на това е произлязла значителна вреда за НЕК в размер на 77 172 475 евро.

Любомир Велков-бивш директор на НЕК
Любомир Велков-бивш директор на НЕК

С този договор двамата обвиняеми са задължили НЕК да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора, като със стойността на тези разходи да се намали цената, заплатена от купувача „Атомстройекспорт“ за оборудването от АЕЦ Белене, съобщават от прокуратурата.

Договорът нанася щети на НЕК

Съгласно договора, подписан от Велков и Папазян за сметка на НЕК са всички разходи, свързани с изследването на оборудването, опаковането, товаренето и разтоварването на оборудването от Руската Федерация.

Сред поетите разходи са и тези, свързани с митническото освобождаване за пускане на оборудването в свободно обръщение на територията на Руската Федерация, както и данъци, мита и такси, с които може да бъде обложен купувачът във връзка с изпълнение на договора.

Изнесеното оборудване е на обща стойност 164 785 000 евро, но съгласно подписания договор на 28.11.2007г. тази стойност е намалена със сумата 77 172 475 евро, представляващи признати и приспаднати недокументирани разходи.

В този размер е и вредата за НЕК, която е значителна по размер и деянието представлява особено тежък случай.

Освен това сключването на неизгодната сделка, двамата обвиняеми са извършили без да са получили разрешение на едноличния собственик на капитала в едноличните акционерни дружества с държавно участие.

Мардик Папазян
Мардик Папазян

Любомир Велков и Мардик Папазян са с взети мерки за неотклонение „Подписка“

Разследването по делото продължава, като в следващите седмици ще бъдат извършени и други действия, насочени към ангажиране на наказателната отговорност на виновни длъжностни лица.

- реклама -