Теменужка Петкова енергетика арбитраж мини Бобов дол, мина Бабино американски газ доставки САЩ холандска фирма

Теменужка Петкова: Сделката за Бобов дол е неизгодна за държавата

Договорът остава в сила

Сделката за концесията на мини „Бобов дол“ е неизгодна за държавата. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по Нова телевизия.

„Разрових се в архивите и се натъкнах на много интересни неща по отношение на действията на хората, които са ги взимали по онова време. През 2005 година се дава концесията на мини „Бобов дол“. Условието е следното – договорът ще влезе в сила след извършването на приватизация или чрез някаква друга сделка, по силата на която ще бъдат прехвърлени на друго дружество. През 2007 година, неизвестно защо, е подписано  допълнение споразумение, по силата на което се прехвърлят правата на концесията на „Ураново“ ЕООД, което е сегашното Въгледобив „Бобов дол“.

Петкова беше категорична, че ще сезира компетентните органи за действията на правителството, подготвило и отдало на концесия рудник „Бабино“. На въпрос дали концесията ще остане в същите ръце тя отговори, че няма причина да се променя.

Бизнесът предлага, ако се стигне до съкращаване на тези хора, те да ги вземат на работа, но ще трябва да подобрят професионалната си квалификация”, съобщи още министърът.

„Държавата няма как да се намеси в частна фирма като мини „Бобов дол”. Можем да направим проверка и да наложим санкции и глоби. Тези хора са достойни и трябва да се отнасяме така с тях”.

Това каза министърът по повод стачката в мина „Бабино” и неизплатените заплати на миньорите. Тя допълни, че те не бива да бъдат използвани за това, някой да защитава икономически и политически цели и то седмици преди изборите.

Попитана ще бъде ли затворена мина „Бабино” тя отговори, че първоначално е получено писмо, че ще се прекрати дейността на рудника. „Но няколко дни след това ни съобщиха, че няма да затварят мината”, съобщи Петкова.

Петкова: Напрежение няма, за реформи трябва единство

„Извънредното заседание на Министерски съвет мина в един откровен диалог, какъвто трябва да има в управлението. Напрежение нямаше. Обединихме се около това, че за да продължат реформите, трябва да има единство”, съобщи още Петкова.

- реклама -